BIST 9.916
DOLAR 35,02
EURO 36,72
ALTIN 2.970,88
HABER /  DÜNYA

ABD ve Avrupa Türkiye'yi muaf tuttu

ABD ve Avrupa cephesi İran'a ambargo konusunda kararlı adımlarını sürdürüyor

Abone ol

1 Temmuz'dan itibaren İran'a petrol ambargosu başlatmaya hazırlanan Avrupa Birliği (AB) bu ülkeden alımı azaltıyor.

ABD ise, bunun karşılığında 10 Avrupa Birliği ülkesine, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde azalttıkları için finansal yaptırımlardan muafiyet verdi. Listede muafiyet talebinde bulunan Japonya'nın adıda geçiyor.

KONU OBAMA'YA GİDİYORekran-resmi-2012-03-22,-9.15.31-am.png

Buna karşılık Türkiye'ye muafiyet hakkı tanınmazken, büyük petrol alıcıları Çin, Hindistan ve Güney Kore'ye de muafiyet tanımadı. Ayrıcalık hakkını alan ülkelerin bankaları, 6 ay süreyle, ABD'nin finansal sisteminden çıkarılmak gibi bir yaptırımla karşılaşmayacak. ABD muafiyet kazanmak isteyen ülkelerin, İran'dan ithal ettikleri petrolde "önemli ölçüde" kısıntı yapmalarını ve bunu sürekli olarak uygulamalarını bekliyor.

Türkiye tarafı, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutmamasının, bundan sonra tutmayacağı anlamına gelmeyeceğini söylerken, yetkililer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta başındaki Güney Kore ziyaretinde konuyu ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, muafiyet hakkı tanınan ülkelerin İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdüklerini söyledi.

Öte yandan Washington Times gazetesi, üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde azalttığını kanıtlaması halinde Türkiye'ye İran'a uygulanan yaptırımlardan muafiyet sağlanabileceğini söylediğini yazdı.

RAKAMLARLA İRAN PETROLÜ

- Türkiye petrol ihtiyacının önemli bölümünü İran'dan karşılıyor.

- Bağımlılık derecelendirmesine göre İran'dan petrol ithalatı yapan ülkeler arasında ilk sırada yüzde 30.6'yla Türkiye var.

- Türkiye'yi yüzde 25'le Güney Afrika, yüzde 22.6 ile Yunanistan, yüzde 13.5'le İtalya izliyor.

- İran'ın günlük üretimi 3.7 milyon varil. Bu da küresel petrol üretiminin yüzde 5'ine eşit. Petrol ülkenin ihracatının yüzde 80'ini karşılık geliyor. Buradaki gelir 85 milyar doları aşıyor.