BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,51
ALTIN 3.020,47
HABER /  DÜNYA

ABD ve AB'den Suriye'yi sert tepki

Türk uçağının düşürülmesi sürecinde arka arkaya açıklamalar geliyor. ABD bu kez daha sert bir açıklama yaptı.

Abone ol

Yarın yapılacak NATO toplantısı öncesi gerilim giderek tırmanıyor. Şam'dan gelen açıklamayla eşzamanlı olarak üç önemli merkezden üç önemli açıklama geldi. Bu açıklamalarda Türkiye'ye destek verilirken Suriye'nin ipi çekildi.

İlk mesaj ABD Büyükelçisi'den geldi. Büyükelçi Suriye'ye "Hayasız" dedi.

İkinci ve en önemli mesajı AB Dışişleri bakanları verdi. Şam'a kınama kararı çıkarken Türkiye'ye serinkanlı politikası sebebiyle övgü geldi.

Üçüncü mesaj ise İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları'ndan... İslam Birliği de Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesini kınayarak, Suriye'nin İİT üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

İşte arka arkaya gelen açıklamaların ayrıntıları;

Four Seasons Otel'deki toplantıya ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk, ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank ve TOBB / DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk ve Amerikan iş dünyasından temsilciler katıldı.


SURİYE'YE YENİ YAPTIRIMLAR

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, halka yönelik şiddet politikasını sürdürdüğü gerekçesiyle Suriye yönetimine karşı aldıkları 16'ncı yaptırım kararında, 6 kurum, kuruluş ve şirketi kara listeye aldı.

Diplomatik kaynaklar, AB'de malvarlıkları dondurulan kuruluşlar arasında Suriye'nin bazı bakanlıklarının da bulunduğunu bildirdi.

AB Bakanları ayrıca, Suriye'ye uygulanan silah ambargosunu, silah taşıyan gemilerin sigortalanmasının yasaklanmasını da kapsayacak şekilde genişletti.

Kısa süre önce, Suriye'ye saldırı helikopteri taşıyan bir Rus kargo gemisinin İngiliz şirketi Standard Club tarafından sigortalandığı ortaya çıkmış ancak ABD yönetiminin uyarısıyla sigorta şirketi geri adım atmıştı.

AB'nin Suriye'ye yönelik olarak 1 yılı aşkın süredir almakta olduğu yaptırım kararları kapsamında, Devlet Başkanı Beşşar Esed ve ailesi dahil 129 Suriyeli yetkilinin mal varlıkları dondurulmuş ve AB'ye seyahatleri yasaklanmıştı.

Petrol ve silah ambargosunu da kapsayan yaptırımlarla, aralarında Suriye Merkez Bankası'nın da bulunduğu 50'ye yakın şirket ve kuruluş rejimi finanse ettikleri gerekçesiyle kara listeye alınmıştı.


"HAYASIZ VE KABUL EDİLEMEZ"

Ricciardone, " Bu bölgede gerginlikler yaşanıyor. Bu bölgede çok üst düzeyde bir gerginlik yaşandı. Bunun sebebi hayasız ve kabul edilemez bir şekilde Suriye'nin yaptığı harekettir Clionton'un da söylediği gibi. ABD devletlerarası görüşmeleri yapmak için biz bu görüşmelerde ticareti, işi konuşacağız. Gerginliklerin olduğu bir ortamdayız. ABD Türkiye'nin dinamizmine istikrarını tekrar etmektedir. Türkiye'yi çok önemli bir ticaret ve yatırım ortamı olarak görmektedir. Bölgesel bir dram yaşansa bile biz buradayız. İşi daha da iyileştireceğiz diyoruz. Bunun için bundan daha iyi bir vakit düşünemiyorum " şeklinde konuştu.

AB'DEN SURİYE'YE KINAMA

Günün en önemli açıklaması ise AB Dışişleri Bakanları'ndan geldi. AB dışişleri bakanları Türk askeri uçağını düşüren Suriye'yi kınadı, Türkiye'nin tavrını övdü.

Lüksemburg'da toplanan AB dışişleri bakanlarının ilgili kararında, "Avrupa Birliği, Suriye'nin 22 Haziran'da kabul edilemez şekilde Türk uçağını düşürmesini kınar. Olaydan etkilenen havacıların ailelerinin acısını paylaşır ve Türkiye'nin ölçülü ve sorumlu ilk tepkisini över" denildi.

AB kararında, bu olayın acilen ve bütünüyle soruşturulması gerektiği vurgulanarak, bu kapsamda Suriye'den, Türkiye'yle tam işbirliği içine girmesi ve hızlı soruşturma için erişim izni vermesi istendi. Kararda Şam yönetimine, uluslararası standartlara ve sorumluluklarına uygun davranması çağrısı yapıldı. AB kararında, uluslararası toplumdan da soruşturmaya yardımcı olması talep edildi.

İSLAM BİRLİĞİ DE SURİYE'Yİ KINADI

İİT'den yapılan açıklamada, Cidde'de 24 Haziran 2012 tarihinde Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan İİT Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nda, Suriye'nin kendi vatandaşlarına yönelik artan şiddet eylemlerinin kınandığı ve bu ülkenin İİT üyeliğinin askıya alınması yönünde tavsiye kararının alındığı kaydedildi.

Toplantıda, Suriye'nin bir Türk askeri uçağını düşürmesinin de şiddetle kınandığı ve bu olayın bölge güvenliği ve istikrarına yönelik ciddi tehdit oluşturduğu ifade edildi.

ÇİN'DEN İKİ ÜLKEYE ÇAĞRI

Dikkat çeken bir açıklama da Çin'den geldi. Çin, Türkiye ve Suriye'ye "itidal" çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirttti.

Bölgesel durumunun son derece karmaşık ve hassas olduğunu vurgulayan sözcü Hong, ilgili tarafların, diplomasiye sadık kalmak suretiyle sükunet ve itidal içinde hareket etmelerini umduklarını söyledi.