BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

ABD uçağına İncirlikte izin yok

Ermeni tasarısından sonra Türkiye tavrını ortaya koydu. İlk örnek İncirlik'te yaşandı.

Abone ol Soykırım iddialarıyla ilgili tasarıya karşılık olarak, İncirlik'e program dışı inmek isteyen ABD uçağına izin verilmedi. THY uçakları da kullanım bedeli ödememek için Ermenistan hava sahasından geçmeyecek.

Ermeni soykırım iddialarına ilişkin tasarının kabulünden sonra, Türkiye, Türk-ABD askeri ilişkilerinde yaşanacak sıkıntıları ABD tarafına hissettirmek için bazı yaptırımları uygulamaya koydu. Bu yaptırımlardan biri de; ABD'nin Türk hava sahası üzerinden gerçekleştirdiği askeri uçuşlar ve İncirlik Üssü'nün kullanımı için verilen izinlerde, Türk tarafının "uyarıcı tavır" içine girmesi.

ALINACAK ÖNLEMLERİN HABERCİSİ
Henüz hava sahası ile İncirlik'in kullanımı konusunda resmi bir sınırlamaya gidilmediğini belirten yetkililer, "Ancak düzenli yaptığımız muamelelerde kısıtlama ve yavaşlatmalara gidildi. Bunlar Amerikan tarafınca tasarının kabul edilmesi durumunda alınacak önlemlerin birer habercisi olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarı nedeniyle ilişkilerde yaşanan soğukluğun en belirgin örneği, kısa süre önce İncirlik'te yaşandı. Karadeniz üzerinden Afganistan'a gitmekte olan bir ABD askeri kargo uçağının İncirlik Üssü'ne program dışı iniş talebine, geçmiş örneklerin aksine bu kez izin verilmedi. Bu kararla ABD tarafına, "Tasarı Kongre'den geçerse bu izinlerde daha büyük sıkıntılar yaşanabilir" mesajı verilmiş oldu.

ERMENİSTAN ÜZERİNDEN GEÇİLMEYECEK
ABD'deki Ermeni tasarılarını perde arkasından destekleyen Ermenistan'a karşı da "misilleme" niteliğinde bir hamle yapan Türkiye, THY'nin Orta Asya ve Uzakdoğu ülkelerine uçuşlarında kullandığı hava sahasını Ermenistan üzerinden geçmeyecek şekilde değiştirdi.

Sivil havacılık sektöründe bir ülkenin hava sahasını kullanan sivil uçakların o ülkeye belli miktar ödeme yapmak zorunda olduklarını belirten yetkililer, "Güzergâhı değiştirip Gürcistan üzerinden Orta Asya'ya ve Uzakdoğu'ya uçma kararı aldık. Ermenistan'a artık üst uçuş parası ödemeyeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin bu kararı, tasarının Kongre'den geçmesi durumunda Ermenistan ile ilişkilerin de "dondurulacağının" önemli bir işareti olarak değerlendirildi.

milliyet