BIST 9.976
DOLAR 34,09
EURO 38,05
ALTIN 2.836,12
HABER /  GÜNCEL

ABD-Türkiye stratejik ortaklığı ilerledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretini tamamlayarak yurda döndü. Esenboğa Havalimanı'nda ABD ziyareti hakkında bilgi veren Erdoğan şunları söyledi:

Abone ol

   Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Amerika ziyaretinden döndü. Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Geziyle dost ve müttefikimiz olan ABD'yle ilişkilerimiz pekişti" diye konuştu.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

Dostumuz ve müttefikimiz ABD ziyaretini gerçekleştirdik.Bu gezite bazı köşe yazarı arkadaşlarımız da bana eşlik ettiler. Türkiye'nin laik ve demokratik bir ülke olarak bölgede sahip olduğu konu hakkında bir sunuş yaptım. Bir düşünce kuruluşunda da Türk Amerikan ilişkiler ihakkında gerek bölgeyle ilgili bir değerlendirme gerekse Türkiye'nin ekonomik performansını ortaya koyduğumuz bir konuşma oldu.

YATIRIMCIYA DAVET

San Fransisco'da gerek girişimci gerek akademisyen bir grupla yemekli bir sohbet fırsatımız oldu. Önemli kuruluşların yönetim kurulu başkanları ve CEO'ylarıyla başabaş ikili görüşmeler yaptım. Bu görüşmeler daha çok Türkiye'de yatırım yapmaya dair oldu. Özellikle teşvik yasası kapsamında onlara sağlanabilecek olumlu bazı adımların neler olacağı bizim tarafından anlatıldı.

DÜNYA DEVLERİNE TEKLİF

Dünya çapındaki dev kuruluşlarla görüşmelerimiz oldu. ABD'deki toplantıya katılanların yıllık cirolarına baktığımız zatam ülkemizin toplam yıllık cirasoyla mukayese edilmeyecek rakamlara sahipler. Sadece ABD'nin kendi kuruluşları ve son beş yıl içerisinde de bazı ülkelerden siyasi liderleri buraya davet etmek suretiyle bu tür değerlendirmeleri yapma fırsatını hazırlıyorlar.

İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLENDİ

Bu vesile ile Türkiye ve ABD'nin NATO müttefikliği çerçevesinde özel ilişkilere sahip olan, ortak çıkarlarla, demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü, terörle mücadelede, evrensel değerlerde birlikte paylaşabileceğimiz bir ortak olduğunu vurguladık. İnanıyorum ki Türkiye-ABD ilişkileri güçlendirilmesi noktasında yararlı olmuştur.

ÖNEMİMİZİ KAVRADILAR

Bu görüşmelerin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ülkemizin tanıtılması açısından yeni imkanlar getireceğine inanayorum. ABD'de yaptığımız temaslarda muhataplarımızın ülkemizin coğrafyada tarihi, kültürü önemini görmüş olmalarından bir kez daha mutlu oldum.

TERÖRLE MÜCADELE
   
Sun Volley'deki toplantıya katılan kuruluşların yıllık cirolarının Türkiye'nin yıllık geliri ile mukayese edilemeyecek rakamlar olduğunu işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:
   
''Bunlar sadece ABD'nin kendi kuruluşları. Son 5 yıl içinde bazı ülkelerden siyasi liderleri buraya davet etmek suretiyle bu tür değerlendirmeleri yapma fırsatı hazırlıyorlar. Bizim toplantımızda, bu çerçevede bir toplantı olarak gerçekleşti.
   
Bu vesileyle, Türkiye ABD'nin NATO müttefikliği çerçevesinde özel ilişkilere sahip olan ve ortak çıkarlarla demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, terörle mücadele ve o gün biz terörle mücadeleyi konuştuk. Terörle mücadelede Türkiye'nin hassasiyetlerini anlattık, ama maalesef ertesi gün Londra'daki olayı yaşadık.
   
Evrensel değerleri hep birlikte paylaşabileceğimiz, Türkiye ABD iki stratejik ortak olduğunu vurguladık. Bu ziyarette yapmış olduğum temaslar inanıyorum ki, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında da yararlı olmuştur. Bu görüşmelerin gerek ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi gerek ülkemizin tanıtımı açısından yeni imkanlar meydana getireceğine inanıyorum. ABD'de yaptığımız temaslarda muhataplarımızın ülkemizin bulunduğu coğrafyada tarihi, kültürü ve demokratik deneyimleri ile sahip olduğu önemin bilincinde olduklarını bir kere daha görmüş olmaktan memnuniyet duyuyorum.''