Amerika Birleşik Devletleri'nin, Rusya'nın itirazı üzerine Suriye'yle ilgili olarak Birleşmiş Milletler'den çıkacak kararın askeri güçle desteklenmesinde ısrar etmeyeceği haber veriliyor.
Abone olAmerika Birleşik Devletleri'nin, Rusya'nın itirazı üzerine Suriye'yle ilgili olarak Birleşmiş Milletler'den çıkacak kararın askeri güçle desteklenmesinde ısrar etmeyeceği haber veriliyor.
Amerikalı ve Rus diplomatlar, Cenevre'de üçüncü gününe giren, Suriye'nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili görüşmelerde uzlaşmaya yakın olduklarını söylüyor.
Diplomatların silahsızlandırma sürecine ilişkin detaylar üzerinde çalıştıkları kaydediliyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de incelemelerde bulunan BM uzmanlarının, ülkede geçen ay zehirli gaz kullanıldığını "güçlü bir şekilde" doğrulayacağını söyledi.
Genel Sekreter, 21 Ağustos'ta Şam'ın doğusunda düzenlenen bu saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda yorum yapmadı.
BM Genel Sekteteri: Esad insanlığa karşı suç işledi
Ancak Ban Ki-mun BM Uluslararası Kadın Forumu'nda yaptığı ve BM televizyonunda yayımlanan konuşmasında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın "insanlığa karşı pek çok suç işlediğini' söyledi.
BBC New York muhabiri Nick Bryant'a göre Genel Sekreter, muhtemelen bu sözlerinin yayımlandığının farkında değildi.
Esad yönetimini 21 Ağustos saldırısında aralarında yüzlerce çocuğun da bulunduğu 1400'den fazla kişiyi öldürmekle suçlayan ABD, Suriye'ye askeri müdahale tehdidinde bulunmuştu.
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili bir öneri sunmasından sonra Kongre'de müdahaleyle ilgili olarak yapılacak bir oylamayı iptal etti.
Rusya'nın önerisi Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime açılmasını ve bunların imha edilmesini öngörüyor.
Plana onay veren Suriye, kimyasal silah üretimini ve kullanımını yasaklayan Kimyasal Silah Konvansiyonu'na taraf olmayı kabul ettiğine ilişkin belgeleri BM'ye göndermişti.