ABD, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere ‘öldürücü olmayan’ yardım olarak anılan, iletişim araçları ve askeri teçhizat yardımlarını durdurdu.
Abone olABD, Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere ‘öldürücü olmayan’ yardımını durdurdu.
ABD’nin Ankara büyükelçiliği sözcüsü, kararın radikal İslamcı muhaliflerin Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’na ait üsleri ele geçirmesinden sonra alındığını söyledi.
En etkin muhalif grupların kurduğu İslami Cephe savaşçıları, Türkiye sınırına yakın Bab el Havva’daki üslerin kontrolünü geçen hafta ele geçirmişti.
ABD sözcüsü, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla dağıtılan insani yardımların bu karardan etkilenmeyeceğini belirtti.
Geçen ay, muhaliflerin en etkin ve büyük yedi grubu, Ahrar’uş Şam, Ceyş el İslam, Şukur el Şam, Liva el Tevhid, Liva el Hak, Ensar el Şam ve Kürt İslam Cephesi bir araya gelip Suriye’de çatışmaların çıktığı 2011 yılından bu yana en büyük ittifakı kurduklarını açıklamıştı. İslami Cephe’nin 45 bin savaşçısı olduğuna inanılıyor.
Grup, İslami Cephe’nin Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetini devirip yerine İslam devleti kurmayı amaçlayan “siyasi olarak bağımsız, askeri ve toplumsal bir oluşum” olduğunu duyurdu.
İslami Cephe, El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Nusra Cephesi’ni bünyesine dâhil etmiyor fakat ‘muhacirlerin’ veya yabancı savaşçıların katılımına açık olduklarını ve ‘cihat yanlısı kardeşleriyle’ işbirliği yapmak istediklerini belirtiyor.
İslami Cephe geçen hafta Özgür Suriye Ordusu’nun Yüksek Askeri Konsey’inden ayrılacaklarını duyurmuştu.
Bu karardan dört gün sonra birliklerini, Yüksek Askeri Konsey kontrolündeki üslerden ve İdlib’in kuzey batı bölgesinde, Türkiye’den Suriye’ye getirildiği söylenen silahların ve askeri malzemelerin bulunduğu Bab el Hava’dan çekmişlerdi.
Hükümet birlikleri ilerliyor
Yüksek Askeri Konsey (YAK) sözcüsü Louay Miktat, İslami Cephe’nin ‘personeline çekilme çağrısı’ yaptıktan sonra, YAK bayrağını indirip kendi bayraklarını göndere çektiklerini söyledi.
ABD büyükelçiliği sözcüsü Çarşamba günü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Bab el Havva’daki ABD’nin YAK’a temin ettiği malzemelerinin ve gereçlerin envanterinin çıkarıldığını belirtti.
ABD hükümeti, Ulusal Koalisyon’a, yerel muhalif konseylerine ve Yüksek Askeri Konsey’e 250 milyon dolar değerinde ‘öldürücü olmayan yardım’ sözü vermişti.
Muhalif tugaylara, gıda, tıbbi yardım malzemesi, iletişim cihazları ve araç temin edilmişti.
Muhalifler arasındaki rekabet, hükümete bağlı birliklerin gücünü arttırdığı bir döneme denk geliyor.
Suriyeli muhalif eylemciler, son iki aylık dönemde hükümete bağlı milis güçler, Hizbullah savaşçıları ve İran Devrim Muhafızları’nın başkent Şam ve Halep yakınlarındaki bazı bölgeleri ele geçirdiklerini söylüyor.
Lübnan sınırına yakın Kalmun dağlarına yönelik saldırılar da devam ediyor. Hükümete bağlı birlikler, muhaliflerin son kalelerinden Yabrud kentine doğru ilerlemeye devam ediyor.