Şam yönetiminin 3 Haziran'da Devlet Başkanlığı seçiminin yapılacağını açıklamasına Batı'dan tepki geldi. Washington açıklamayı 'parodi' olarak nitelendirdi. BM de mevcut şartlarda yapılacak seçimin siyasi çözüm çabalarını engelleyeceği görüşünde.
Abone olSuriye Meclisi Başkanı Muhammed El Lahham'ın, ülkede 3 Haziran'da Devlet Başkanlığı seçiminin yapılacağını , Batı'dan tepki geldi. ABD ve İngiltere'nin yanı sıra BM de Şam yönetimini eleştirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Şam yönetiminin kararını "demokrasi parodisi" olarak nitelendirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, "Şu anda fiili bir referandum çağrısı yapmak hiç de inandırıcı gelmiyor. Hele ki rejim, temsil etmesi gereken insanları katletmeye devam ederken" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, seçimin Suriye'de Beşar Esad'ın diktatörlüğünün devamı için organize edildiği vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye'de mevcut şartlarda seçime gidilmesinin ülkede iç savaşı sona erdirmeye yönelik siyasi çözüm çabalarını engelleyeceğini söyledi.
Belirsizliklerin gölgesinde seçim
Suriye'de son dönemde hükümet güçlerinin çeşitli bölgelerde ilerledikleri biliniyor. Ancak ülkede geniş bir bölge hala muhaliflerin kontrolünde ve bu bölgelerde seçim yapılması mümkün görünmüyor.
BBC'nin Şam muhabiri Lyse Doucet, seçimi engelleyemeyecek muhaliflerin, ülkede başkente ve diğer şehirlere daha çok saldırmasının beklendiğini aktardı.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, üçüncü kez yedi yıllığına göreve seçilmesi bekleniyor.
Ülkede hükümet kısa süre önce yeni bir seçim kanunu çıkardı. Bu kanun uyarınca tüm adaylar son 10 yıldır Suriye'de yaşamış olmalı.
Bu da, ülkeden kaçan çoğu muhalif liderin aday olamayacakları anlamına geliyor.
Hükümetin seçimi nasıl organize edeceği ise henüz bilinmiyor.
Yurtdışına kaçan Suriyelilerin 28 Mayıs'tan itibaren oy kullanabilecekleri belirtilmişti. Fakat bu kişilerin nasıl kayıt olacağı ve oy kullanacağı hakkında bilgi verilmedi.
Suriye'de üç yıldır devam eden iç savaşta, yaklaşık 150 bin kişi öldü. Yaklaşık 2 milyon 700 bin Suriyeli de yaşamlarını komşu ülkelerde sürdürüyor.