BIST 9.774
DOLAR 34,06
EURO 37,93
ALTIN 2.802,72
HABER /  DÜNYA

ABD sigarada posterli uyarıya geçti

Boston'da tütün mamülü satan tüm dükkanlara sigaranın zararlarını anlatan resimli uyarı afişleri asma mecburiyeti geliyor.

Abone ol

Türkiye'de 1 Mayıs tarihinden itibaren sigara paketlerinin üzerinde resimli uyarı dönemi başladı. Ancak sigara üreticileri resimli uygulamanın büyüklüğü nedeniyle markalarına zarar verdiği gerekçesiyle konuyu yargıya taşımıştı.

Ankara, sigara paketi üzerindeki uyarının ölçüsünü tartışırken, ABD'nin Massachusetts Eyaleti bir ilki gerçekleştirerek, tütün ürünleri satan tüm dükkanlara, sigaranın zararlarını gösteren büyük afişler asma zorunluluğu getiriyor. Boston'daki Eyalet Kamu Sağlığı birimi tarafından onaylanması beklenen tasarının yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Buna göre eyaletteki tütün satan 9 bin mekan, yasanın çıkmasının ardından sigaraların bulunduğu rafların en fazla 60 santimetre uzağına bu afişleri asmak zorunda kalacak. Uyarı afişini dükkanına asmayanlara ise 300 dolara kadar para cezası verilecek. Uzmanlar afişli uygulamanın, yazıdan çok daha etkili olduğunu belirterek, sigara içme oranında yüzde 70'lik bir azalma sağlayabileceği görüşünde. ABD'de afişli uygulama ilk kez geçtiğimiz aralık ayında New York'ta denendi. Fakat bu uygulamada bir yasal zorunluluk yoktu. Buna rağmen 'Söze gerek yok' sloganlı kampanya 11.500 tütün ürünü satan dükkana asıldı ve tüketimi azalttı. Kampanyanın etkisini gören Massachusetts Eyaleti yönetimi de bu afişlerden esinlenerek kendi tasarısını hazırladı.

Birkaç dilde basılacak

Massachusetts Eyaleti yetkilileri yeni uygulamanın bölgede günden güne artan yabancı nüfus tarafından da anlaşılması için afişlerin birkaç dilde birden basılacağını duyurdu. Bölgede son yapılan araştırmaya göre eyalette sigara içinlerin yüzde 77'si sigarayı bırakmak istediğini söylüyor. Uygulama kapsamında afiş basım ve dağıtımı için ise ilk planda 316 bin dolar bütçe ayrıldı.