Amerika Birleşik Devletleri'nde bir grup senatör, orduda tecavüz ve diğer cinsel saldırı suçlarının büyük ölçüde cezasız kaldığını belirterek askeri yargılama sistemini eleştirdi.
Abone olAmerika Birleşik Devletleri'nde bir grup senatör, orduda tecavüz ve diğer cinsel saldırı suçlarının büyük ölçüde cezasız kaldığını belirterek askeri yargılama sistemini eleştirdi.
Görevleri sırasında tecavüze uğrayan bir grup erkek ve kadın eski asker Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nda ifade verdi.
Komisyon toplantısı, Teksas'taki Lackland hava üssünde temel eğitimleri sırasında 50'den fazla kadın askerin cinsel taciz ve tecavüze uğradığının ortaya çıkması üzerine yapıldı.
Oturuma başkanlık eden senatör Kirsten Gillibrand, orduda yılda 19 bin cinsel saldırı vakasının rapor edilmesine rağmen sadece 240 kişinin yargılandığını söyledi.
Senatör Barbara Boxer da İtalya'daki Aviano Hava Üssü'nde cinsel saldırıdan suçlu bulunan bir yarbayın bir yıllık hapis ve ordudan atılma cezasının bir general tarafından bozulduğuna ve görevine iade edildiğine dikkat çekerek "Tecavüz iğrenç bir suçtur, bir iç mesele değildir" diye konuştu.
Amerikan Savunma Bakanlığı'na atanan Chuck Hagel, üst düzey subayların askeri mahkemelerdeki juri kararını bozma yetkisi konusunda inceleme başlatmıştı.
Amerikan Anayasası'nın kabul edilmesinden önceki dönemden beri uygulanan bu kuralın komutanlara birliklerinde disiplini sağlamaları için konulduğu ileri sürülüyor.
'Erkek kurbanların sayısı daha fazla'
Ancak oturum başkanı Kirsten Gillibrand, "Yılda 19 bin cinsel saldırı ve tecavüz vakasına rağmen nasıl disiplinden söz edilebilir" dedi.
Amerikan Savunma Bakanlığı'nın hukuki işler sorumlusu Robert Taylor da, komutanların askeri mahkemelerde son sözü söyleme ve jüri kararlarını bozma yetkisinin geçerliliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.
Komisyona ifade veren emekli deniz piyade yüzbaşısı Anu Bhagwati, görevi sırasında her gün ayrımcılığa uğradığını, cinsel tacize maruz kaldığını belirterek bir subayı şikayet ettikten sonra ordudan ayrılmaya zorlandığını anlattı.
Bhagwati, bazı subayların cinsel taciz iddialarını hasır altı ettiğini öne sürdü, "Bu suçları işleyenler terfi ettirildi, hiçbir cezaya çarptırılmadan başka birliklere tayin edildi, kurbanlar ise yalan söylemek ve başlarına gelenleri abartmakla suçlandı" dedi.
Hem kadınların hem de erkeklerin cinsel saldırıya uğradığını belirten Anu Bhagwati, Pentagon'un tahminlerine atıf yaparak 2010'da 19.300 cinsel saldırı vakasının yaşandığını, kurbanlardan 8600'ünün kadın, 10,700'ünün erkek olduğunu kaydetti.