BIST 9.971
DOLAR 34,11
EURO 38,11
ALTIN 2.864,68
HABER /  GÜNCEL

ABD operasyonu neden saklandı?

Dün öğle saatlerinde gerçekleşen bu operasyonun bir gün sonra duyulması akıllara değişik sorular getiriyor.

Abone ol

Hürriyet yazarı Sedat Ergin'in "Özel Tim’e ABD baskını" başlıklı haberi Türkiye'nin gündemini bir anda değiştirdi.

"Süleymaniye'deki Türk Özel Harekat timlerinin bulunduğu büroyu basan ABD askerleri, Kerkük'ün Kürt valisine suikast yapacakları iddiasıyla 11 askerimizi Kerkük'e götürdü. Türkiye, operasyonu sert bir dille protesto etti. Ankara, Türk askerlerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Amerikan birliklerinin dün Kuzey Irak'ta Talabani bölgesinin başkenti Süleymaniye'de bulunan Türk Özel Harekat timinin yaşadığı merkezi basarak 3'ü subay, 8'i astsubay 11 Türk askerini müsadere ederek Kerkük'e götürmeleri Ankara ile Washington arasında büyük bir gerginliğe yol açtı." ifadeleri ile başlayan ve operasyon hakkında bilgi verilen haberile Türkiye ile ABD arasında yeni yeni düzelmeye başlayan ilişkiler yeniden gerginleşti.
Dün öğlen saatlerinde ABD askerlerinin başlattığı operasyonun bir gün sonra yayınlanan gazetedeki haberle duyuluyor olması ise olayın gerçekleşmesi kadar da vahim.

Yıllardan beri Kuzey Irak'ın değişik noktalarında Türk birliklerinin var olduğu biliniyordu. Bu birliklerin varlığından ABD de haberdardı ve varlığına ilişkin bir tepkisi de yoktu şimdiye kadar. Ne oldu da böyle bir uygulamaya gidildi?
Dün öğlen başlayan bu operasyonu Türk hükümeti ve askeri kesim de Sedat Ergin'in yazısından mı öğrenmişti. ( Zira bu haber yayınlandıktan sonra konu hakkında hükümet ve askeri kesim açıklamalarda bulunmaya başladı.) Eğer böyle ise Türkiye'nin haber alma teşkilatı ne yapıyor veya bu işten haberi yokmuydu ? Veya Hükümet ve askeri kesim bu konuda daha önceden haberdar olmuştu da kamuoyundan gizlemek mi istenmişti?

Her iki sorunun cevabı da başlı başına bir skandal değil mi Türkiye'ye yönelik böyle bir eylem gerçekleşiyor. Kamuoyu ile birlikte ülkeyi yönetenler bunu bir gazete haberinden ve bir gazeteciden öğreniyor. Eğer daha önceden haberdar olunduysa kamuoyundan bu neden saklandı, Kuzey Irak'taki diğer birliklerimizin durumu ne bu konuda kamuoyunun haberdar edilmesini bekliyoruz.