BIST 9.954
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.972,00
HABER /  DÜNYA

ABD müttefiklerine öyle bir şey yaptı ki!

Kısa süre önce İngiliz bakanların Türkiye'yi dinlediği ortaya çıkmıştı, şimdi ise ABD'nin Türkiye'nin de içinde bulunduğu müttefiklerini dinlediği ortaya çıktı.

Abone ol

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın (NSA) küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı 38 sayfalık en son belgede, ABD’nin aralarında Türkiye’nin de olduğu müttefiklerini de dinlediği ortaya çıktı.

ABD, aralarında İtalya, Fransa ve Yunanistan’ın yer aldığı birçok ülkeye yömelik operasyonları için ayrı kod isimleri belirlemiş.

screen-shot-2013-07-01-at-9.12.25-am.20130701091253.png 

ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı’nın (NSA) küresel siber casusluk programını ortaya çıkaran eski CIA ajanı Edward Snowden’ın sızdırdığı 38 sayfalık en son belgede, ABD’nin aralarında Türkiye’nin de olduğu müttefiklerini de dinlediği ortaya çıktı.

ABD, aralarında İtalya, Fransa ve Yunanistan’ın yer aldığı birçok ülkeye yömelik operasyonları için ayrı kod isimleri belirlemiş.

GİZLİ KÜRESEL İSTİHBARAT PROGRAMI 

ABD’nin gizli küresel istihbarat programı ‘PRISM’ı ortaya çıkardıktan sonra gözlerden kaybolan ve halen Rusya’da bulunduğu düşünülen eski CIA ajanı Edward Snowden, ABD’nin üzerindeki baskıyı iyice artıracak yeni bir belge yayımladı.

Guardian’ın özel haberine göre, 38 sayfalık belgede, NSA’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Washington’daki elçiliklerinde ve New York’taki AB binasında gizlice dinleme yaptığı öne sürüldü.

Raporda, ‘hedef’ olarak belirtilen 38 elçilik ve temsilciliğin isimlerinin yer aldığı belirtildi. Verilen bilgiye göre, seçiken hedeflerden bilgi toplamak için ‘böcekler’, iletişim kablolarına bağlanan özel donanımlar ve özel iletim antenleri gibi cihazlar kullanıldı.

SAYISIZ MÜTTEFİK DİNLEMEYE TAKILDI    
      
Snowden’ın sızdırdığı belgeye göre, ABD’nin dinlediği ülkeler arasında çok sayıda Ortadoğu ve Avrupalı müttefiki yer alıyor.

Bu ülkeler arasında Avrupa’da Fransa, İtalya, Yunanistan; Asya’da Japonya,  Güney Kore ve Hindistan; Kuzey Amerika’da Meksika yer alıyor.

Listede elçiliği dinlenen bir diğer ülke ise Türkiye olarak göze çarpıyor. Eylül 2010 yılına ait olan listede, İngiltere, Almanya ve diğer Batı Avrupa ülkeleri ise yer almıyor.

KOD ADI ‘DROPMIRE’

Belgelerde, ABD’nin kullandığı dinleme yöntemlerine de değinildi. 2007 yılına ait bir bilgide, NSA’nın ‘şifrelenmiş faks makinalarında kullanılan’ bir yöntem de bulunuyor.

‘Dropmire’ kod adı verilen yöntemde, böcek yerleştirilen faks makinelerinin Avrupa’nın başkentindeki dışişleri temsilciliklerine faks gönderilmesinde kullanıldığı belirtiliyor.

Belgeler, Washington’daki AB elçiliğine yönelik casusluk çalışmasının, ‘küresel konulardaki anlaşmazlıklar ve AB üyesi ülkeler arsındaki diğer sürtüşmeler hakkında bilgi elde etmeye odaklandığını’ öne sürüyor.

ALMANYA’DAN AÇIKLAMA TALEBİ

ABD’nin Avrupa’yı sarsan casusluk operasyonunun ortaya çıkması, Avrupa ülkelerinde şaşkınlık ve tepkiye neden oldu.

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Washington’dan açıklama talep ederken, ‘ABD’nin eylemlerinin Soğuk Savaş yıllarını hatırlattığını’ söyledi.

Almanya’nın Der Spiegel dergisi, hafta sonunda ABD’nin ‘böcek operasyonlarının’ Brüksel’de bakanların bir araya geldiği Justus Lipsius binasını da kapsadığını belirtmişti.

YUNANİSTAN İÇİN KOD ADI ‘POWELL’

Guardian, ABD’nin AB merkez binasını hedef alan böcek operasyonunun kod adının ‘Perdido’ olduğunu belirtti. Washington’daki 90 kişilik AB heyetini dinlemek için NSA’nın iki böcek ve bir anten kullandığı ifade edildi.

Guardian, Snowden tarafından açıklanan belgelerde ortaya çıkan casusluk eylemlerinin sadece SA’ya özgü olmayabileceğini, FBI ve CIA’i de kapsıyor olabileceğini belirtti.

Haberde casusluk operasyonlarına ait diğer kod isimlerine de yer verildi.

Fransa’nın AB ve Washington elçilikleri için sırasıyla ‘Blackfoot’ ve ‘Wabash’; İtalya’nın Washington elçiliği için ‘Bruneau’ ve ‘Hemlock’; Yunanistan’ın AB ve Washington elçiliği için sırasıyla ‘Powell’ ve ‘Klondyke.’