BIST 9.377
DOLAR 34,59
EURO 36,25
ALTIN 2.994,18
HABER /  DÜNYA

ABD, Müslüman Kardeşler için düğmeye bastı!

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olarak tanımlamasını isteyen tasarı, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi.

Abone ol

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Müslüman Kardeşler teşkilatının terör örgütü olarak tanımlanmasını isteyen tasarıyı kabul etti.

Komisyon, "Müslüman Kardeşler’in Terör Örgütü Olarak Tanımlanması Yasası 2015" başlığıyla Cumhuriyetçi bir temsilci tarafından hazırlanan tasarıyı Cumhuriyetçilerin desteği sonucu 10’a karşı 17 oyla kabul etti.

Komisyon üyelerinden John Conyers, görüşmelerde yaptığı konuşmada, Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olarak kabul edilmesi için yeterince araştırma yapılmadığını belirterek, bu kararın ülkede devam eden İslam karşıtlığının bir parçası olduğunu iddia etti.

Komisyon Başkanı Bob Goodlatte ise Müslüman Kardeşler'in ABD için "büyük bir tehlike ve ulusal güvenliğe tehdit" oluşturduğunu savundu. Tasarıyı Temsilciler Meclisi'ne sunan Kongre üyesi Mario Diaz-Balart ise Müslüman Kardeşler'i "küresel bir tehdit" olarak tanımladı ve yaptırım uygulanmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olarak tanımlamasını isteyen tasarıda Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak kabul ettiği belirtildi. Tasarıda, ayrıca Müslüman Kardeşler'in ABD’de faaliyette bulunduğu belirtildi ve ABD FilistinKomitesini kurduğu, bu komitenin Kutsal Topraklar Vakfı, Filistin İçin İslam Birliği ile Araştırma ve Çalışma İçin Birlik Vakfı adlı kuruluşlardan oluştuğu ileri sürüldü. Bu listeye daha sonra ABD’nin en geniş ağa sahip Müslüman yurttaşlık hakları savunucusu kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) katıldığı iddia edildi.

TASARININ ÖNÜNDE UZUN BİR YOL VAR

Yasa tasarısının Adalet Komisyonundan geçmesinden sonra Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor. Meclisin çoğunluk lideri tasarıyı gündeme alırsa Genel Kurulda tasarı görüşülüp oylanacak. Tasarı buradan da geçerse Senato’da ele alınacak ve burada da onaylanırsa yasa olarak imzalaması için ABD Başkanı Barack Obama’nın önüne gidecek. Obama'nın tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor. Ancak Obama yasa olarak imzalarsa ABD Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesi ve Müslüman Kardeşler'in terör örgütü olarak ilan edilip edilmeyeceğine tasarıdaki ifade gereği 60 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Bakanlığın Müslüman Kardeşler'i terör örgütleri listesine dahil etmemesi halinde ise neden böyle bir karar alındığına dair Kongre'ye rapor göndermesi gerekiyor.