BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

ABD Libya'yı yeniden bombalıyor!

ABD ve Fransa'nın düzenlediği 'Şafak Yolculuğu'nun ikinci dalgası öğle saatlerinde başladı!

Abone ol

Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin Cumartesi günü Libya'ya başlattığı hava harekatının ardından gözler bugün NATO'ya çevrildi. Dün acil bir toplantı yapan NATO, bugün yeniden toplandı. Fransa'ya göre NATO bir kaç gün içinde müdahaleye hazır hale gelecek.

Kaddafi'nin dün 1 milyon kişiye silah dağıtacağını açıklamasının ardından bugün muhaliflerle Kaddaf yandaşları birbirine girdi.

İşte Libya'da dakika dakika yaşananlar...

ABD'NİN HAYALET UÇAKLARININ AKIL ALMAZ GÖRÜNTÜSÜ... TIKLAYIN

LİBYA'DA YÜREK PARÇALAYAN İDDİA... TIKLAYIN

LİBYA'DAN BOMBALAMA GÖRÜNTÜLERİ... TIKLAYIN İZLEYİN

İNGİLİZ BAKAN GERÇEK NİYETİNİ AÇIKLADI... TIKLAYIN

18.12- Pentagon: Libya'nın füze, komuta ve hava savunma sistemine 12 cruise füzesi daha attık.

18.05- ABD, Libya'da uçuşa kapalı bölgede askeri müdahalelere devam edeceklerini açıkladı

17.00- Kaddafi yandaşları ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda Kaddafi yandaşları kalabalığın üstüne ateş açtı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre ateş sonucu 24 kişi yaralandı.

16.40 - Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun "birkaç gün" içinde Libya'ya müdahale eden uluslararası koalisyonu desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

16.35 - ABD'den yapılan açıklamada, Kaddafi'nin Trablus'taki karargahına düzenlenen operasyonun ne derece etkili olduğunun henüz belirlenmediği ifade edildi.

16.10 - ABD savaş gemileri ve uçakları Libya'yı bombalarken, Latin Amerika turunu sürdüren ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya'dan ayrılmak için Rio de Janeiro havalimanına geldi. Dün gece Rio'nun meşhur Hz. İsa heykelini ziyaret eden Obama ailesi bol bol fotoğraf çektirdi.

16.05 - İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin Libya'ya askeri müdahaleyi kınadığını söyledi. Hamaney, televizyonda yayınlanan konuşmasında Tahran'ın Sünni-Şii ayrımı gözetmeden "bütün bölgesel ayaklanmaları" desteklediğini söyledi.

16.00 - Dün, üye 28 ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve sonuçsuz sona eren NATO Atlantik Konseyi toplantısı bugün yeniden başladı. Zirvenin saat 19.00'da bir ara vermesi, 21.00'de yeniden başlaması bekleniyor. Dünkü zirveye Türkiye'nin itirazları damga vurmuş, Ankara, NATO'nun Libya konusunda operasyonel planlamasını gözden geçirmesini istemişti.

15.45- Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Kaddafi'nin Libya'ya düzenlenen uluslararası operasyona katılan ülkeleri tehdit etmesinin güvenlik alarmının seviyesini yükseltmek için bir sebep olmadığını söyledi. Canal+ televizyonuna konuşan Baroin, "Bugün zaten kapsamlı olan güvenlik önlemlerini daha da artırmanın gereği yok" dedi.

15.50- Misrata'da 7 muhalifi öldüren Kaddafi güçlerinin insan kalkanı oluşturmak için çevre kasabalardan sivil insanlar getirdiği iddia edildi.

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

14.09- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'nın yanında yer almaya devam edeceğini söyledi. Libya'ya yapılan müdahaleyi de değerlendiren Davutoğlu, müdahalenin uluslararası meşruiyet çerçevesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

BU KEZ TÜRKİYE KURTARDI

Davutoğlu, Libya'da kayıp New Yort Times gazetesinin 4 muhabirinin Türkiye Büyükelçiliği'nde bulunduğunu belirtti.

Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınan 4 gazeteci arasında Stephen Farrell dikkat çekiyor. Farrel 2009 yılında Afganistan'da Taliban tarafından kaçırılmıştı. Farrel, İngiliz özel birliklerinin operasyonuyla kurtulmuştu. Farrel bu kez de Ankara'nın araya girmesiyle Türk diplomatlara teslim edildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, New York Times muhabirlerinin bugün ülkelerine döneceklerini duyurdu. Davutoğlu ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin duruşunu 'Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılmalı' sözüyle aktardı.

HAÇLI SEFERLERİ GİBİ

13.59- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Operasyon Ortaçağ'daki Haçlı seferlerine benziyor. Başkalarının içişlerine karışmak ABD dış politikasının alışkanlığı haline geldi. Kaddafi yönetimi demokratik değil ama bu askeri müdahaleyi gerektirmez. Libya'daki olaylar, Rusya'nın savunma kapasitesini güçlendirmesi gerekliliğini gösterdi.

EL KAİDE'DEN UYARI

12.36- Terör örgütü El Kaide'nin Kuzey Afrika kanadının lideri Abdulmelik Drukdel, Libyalı muhaliflere, Amerika'ya ve ABD'nin, Muammer Kaddafi güçlerini bombalayan uluslararası koalisyondaki rolüne güvenmemeleri uyarısında bulundu.

Ebu Musab Abdulvadud olarak da bilinen Drukdel, radikal İslamcılara ait bir internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, şimdilerde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye saldıran aynı Amerika'nın, geçmişte Libyalılara karşı suç işleyen Kaddafi'yi görmezden geldiğini söyledi.

Libya'da özgürlük rüzgarlarının esmeye başladığını bildiren Drukdel, Tunuslu, Mısırlı ve Cezayirlilerden de Kaddafi'ye karşı savaşan Libyalı kardeşlerine yardım etmelerini istedi.

 

IRAK'TAN MÜDAHALEYE DESTEK                                                

Türkiye'nin rolü ne?
Libya'ya yapılan operasyona Türkiye'nin katılıp katılmayacağı merak ediliyor. Peki ya katılırsa?
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
12.05- Irak, uluslararası güçlerin Libya'ya müdahalesine destek verdiğini bildirdi.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Libya'ya müdahale konusunda Irak'ın pozisyonunu soran Reuters muhabirine verdiği yanıtta, "Irak hükümeti, Libya halkını korumak için gösterilen uluslararası çabaları destekliyor" dedi.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN SERT ELEŞTİRİ

11.59- Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Batılı güçlerin Libya'ya yönelik harekatından kaygı duyduğu yönündeki açıklamasının ardından bugün de Libya'ya askeri harekata yetki veren BM kararına saygı duyduğunu söyledi. Musa, Kahire'de yaptığı açıklamada, "Arap Birliği'nin tutumu, Libya'nın üyeliğini dondurduğumuz ilk andan itibaren kesin. Biz o zaman BM'nin uçuşa yasak bölge uygulamasını istedik. BM kararına saygı duyuyoruz ve bu konuda bir anlaşmazlık yok" dedi.

Kendilerini sivillerin korunmasının ilgilendirdiğini, BM kararının da bununla alakalı olduğunu kaydeden Musa, "Sivillerin korunması için çalışmaya devam edeceklerini, herkese de herhangi bir askeri harekatta bunu dikkate almaları çağrısında bulunduklarını" belirtti.

KADDAFİ GÜÇLERİ MİSRATA'DA 7 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

11.45-
Libya'da Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin, muhaliflerin elindeki Misrata kentinde 7 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Muhaliflerin sözcüsü, sivil giyimli Kaddafi yanlısı güçlerin Misrata'nın merkezinde olduklarını belirterek, Kaddafi güçlerinin 7 kişiyi öldürdüğünü ve yakındaki kasabalardan insan kalkanı oluşturmak için sivilleri getirdiklerini söyledi.

Sözcü, kentin Kaddafi güçleri tarafından kuşatma altında olduğunu ifade etti.

BAN Kİ-MUN'U TARTAKLADILAR


11.24-
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Arap Birliği'ni ziyaret ettikten sonra, bina önünde gösteri yapan öfkeli Muammer Kaddafi taraftarlarının fiziki saldırısına uğradı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Kaddafi yandaşlarının fiziki saldırısına maruz kalan Ban'ı, güvenlik kuvvetleri kurtardı.
Ban Ki-mun, ana giriş kapısından yeniden Arap Birliği binasına alındı.

Göstericiler, Ban Ki-mun'u protesto etmeye devam ederek, ''Bizi dinlemeden buradan gitmeyecek'', ''Allah, Muhammed, Libya ve Kaddafi'' şeklinde sloganlar atıyor. Bu arada, Arap Birliği'nin önüne takviye polis ekipleri geliyor. Bazı polis yetkilileri de Ban Ki-Mun'un binadan çıkarılması için göstericilerle görüşüyor.

TÜRKİYE'DEN FRANSA'YA TEPKİ

10.37-
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik kuvvet kullanma kararına ilişkin, ''Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz'' dedi.

Vecdi Gönül, resmi ziyaret kapsamında Türkiye'de bulunan Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Zoran Konjanovski ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi.
Burada gazetecilerin Libya'daki operasyona ilişkin sorularını yanıtlayan Gönül, şunları söyledi:

''Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz. Ama sonradan daha net bir şekilde anlaşıldı ki komutada ABD yer almaktadır. Olayın başlamasından önce ve sonrasında Bakanlığımız ve Genelkurmay Başkanlığı muhataplarıyla sürekli görüşüyor. Bilgi almaktadır. Bulunduğumuz nihai durum budur.''

LİBYA'DA GECE NELER YAŞANDI?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...
[PAGE]

GECE YAŞANANLAR...

Silahlı Kuvvetler Sözcüsü, Afrika Birliği'nin dün "savaş durumunun derhal kesilmesi" çağrısına cevaben ateşkes ilan edildiğini bildirdi.


Şimdi tüm gözler ateşkes kararının uygulamasına ilişkin gelişmelere çevrildi. Çünkü Libya daha önce de bir kez ateşkes kararı almış, fakat ABD Dışişleri ateşkes kararının uygulanmadığını açıklayarak son gerçekleşen askeri operasyon için start vermişti.

İŞTE KADDAFİ'NİN ÖNCEKİ ATEŞKES KARARI

Bu durum Birleşmiş Milletler'in ateşkes kararına yönelik ilk tepkisine de yansıdı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-Ki Moon, "Libya'nın sözlerinin test edilmeye ihtiyacı var" diyerek, uguyamayı görmek istediklerini açıkça belirtti.


Son gelen ateşkes haberinin ardından El Cezire muhabirleri Libya sokaklarında sessizliğin hakim olduğunu söylüyor. 20:25 itibariyle Trablus sokaklarından yükselen ağır uçaksavar ateşi seslerinden sonra, yeni bir saldırının gerçekleşmemesi nedeniyle uçaksavar ateşinin de kesildiği gelen bilgiler arasında.


ÖĞLE SAATLERİNDE İKİNCİ KEZ BOMBALANDI

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.

Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. AFP haber ajansı, Bingazi'deki Kaddafi güçlerine ait çok sayıda askeri aracın tahrip edildiğini duyurdu. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer, hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. İngiltere ayrıca Kıbrıs'taki üssüne çok sayıda uçak ve personel sevketti.

ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi. Televizyon 3 adet B-2 hayalet uçağının 40 adet bomba bıraktığını açıkladı. ABD Ordusu Kaddafi'nin kara kuvveteri ile hava savunmasının vurulduğnu açıkladı.

'KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ AMAÇLANMIYOR' 

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Libya uçaklarının havalanamadığını ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflere saldırılarının durdurulduğunu söyledi. Kaddafi'nin kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini belirten Mullen operasyonun amacınınsa sınırlı olduğunu, Kaddafi'nin devrilmesinin amaçlanmadığını belirtti. Mullen, sivil kayıplar hakkında ise ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

ABD'nin, Bahreyn'deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.

Operasyonun nasıl sona ereceğinin "çok belirsiz" olduğunu ifade eden Mullen, "Operasyon bir tür çıkmaza girer mi? Libya lideri Muammer Kaddafi bir yere gitmeyecek gibi görünüyor" ifadesi üzerine, bu soruyu kendisinin cevaplandıramayacağını, ancak bunun da olasılık dahilinde olduğunu belirtti. Mullen, "Açıkçası, sonucun nasıl olacağını bilmek zor" dedi.Mullen, NBC televizyonunda da "Operasyonun başarılı olması halinde bile Kaddafi başta kalır mı?" sorusuna, "Bu da olası sonuçlardan biri" yanıtını verdi.

NATO TOPLANDI 

Öte yandan NATO'dan yapılan açıklamada ittifakın bugün saat 16:00'da olağanüstü toplandı. 

İLK DALGA DÜN AKŞAM BAŞLADI 

Amerika Birleşik Devletler’inin komutasında ‘şafak yolculuğu’ adı verilen operasyon, dün akşam TSİ 18.45'te Fransız uçaklarının bazı askeri hedefleri vurmasıyla başladı. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise haberi yalanlayarak, uçaklara ateş açıldığı ancak operasyona katılan 20 uçağın da üslerine geri döndüğünü açıkladı.

ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURDU 

Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.

ASKERİ ÜS VURULDU 

Libya ordusu askeri kaynağı, Reuters haber ajansında yayımlanan açıklamasında, başkent Trablus'un 170 kilometre güneybatısında El Vatya askeri üssündeki uçaksavarların, "Koalisyon güçlerinin dün akşamki saldısında zarar gördüğünü" bildirdi.

İsmi açıklanmayan Libya askeri yetkilisi, "El Vatya üssünde başka tahribat olmadı" dedi.
Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

Başkent Trablus'a yönelik saldırılar günün ilk saatlerinde de devam etti. Hedeflerin, hava savunma sistemleri olduğu ve özellikle başkent trablus, misrata ile sirte çevresinin hedef alındığı belirtiliyor. Saldırılara sabah saatlerinde ara verildi. Operasyonun ilk fazının sona erdiği ancak gelişmelere göre gün içinde yeniden harekata başlanabileceği yorumları yapılıyor.

'64 KİŞİ ÖLDÜ'

Libya Sağlık Bakanlığı yaralılardan bazılarının da hayatını kaybetmesi nedeniyle saldırılarda ölenlerinin sayısının 64'e çıktığını duyurdu. Libya silahlı kuvvetleri  saldırılarda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı açıklamıştı.

FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR 

Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.
Operasyonlara, ABD, Fransa ve İngiltere’nin yanısıra İspanya, Kanada ve İtalya da katılıyor. Katar başbakanı da ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı.

İSPANYA VE DANİMARKA UÇAK GÖNDERİYOR 

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.

Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech de, Danimarka Hava Kuvvetlerine ait 4 uçağın, BM'nin onayladığı Libya'ya yönelik askeri operasyona katılmak üzere hazır beklediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

KADDAFİ’YE İNSAN KALKANI 

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı 'Bab el Aziziye'nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.