Amerikan yönetimi Libya'da karadan havaya fırlatılan taşınabilir füze stoklarını araştıran teknik uzman sayısını önemli ölçüde artırıyor.
Abone olABD Dışişleri Bakanlığı Askeri ve Siyasi İşler Yardımcısı Andrew Shapiro, BBC'ye yaptığı açıklamada, Libya'da bulunan karadan havaya fırlatılabilen taşınabilir füzelerin yanlış ellere geçmesi tehlikesinden kaygı duyduklarını belirtti.
Shapiro, halen Libya'da bulunan 15 kişilik patlayıcı uzmanı sayısının 100'e çıkarılmasını umuyor.
BBC'nin savunma ve diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, Albay Kaddafi'nin cephane stoklarının olağanüstü boyutlarda olduğunu ve ABD yetkililerinin, 800'ü aşkın ve birbirinden ayrı yerlerdeki sığınakta, büyük çaplı 36 depo saptadıklarını belirtiyor.
NATO bombardımanları sırasında Kaddafi yönetiminin silahlarıyla cephaneliklerin çoğu imha edildi.
Bununla birlikte, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya krizinin daha başlarında ülkede depolanmış silahların yayılması tehlikesine dikkat çekmiş, Libya'da doğacak tehlikenin, ABD'nin Irak işgalinden sonra yaşanan benzer sorunları gölgede bırakacağını belirtmişti.
BBC Muhabiri, ABD'nin özellikle MANPADS adıyla bilinen, taşınması kolay, karadan havaya fırlatılan füze sistemi konusunda kaygı duyduğuna işaret ediyor.
Libya'da, savaşın başlamasından önce 20 bin dolayında MANPADS olduğu tahmin ediliyor. Bunların çoğunun Sovyet tarzı SA-7 silahları olduğu, eskimiş olmalarına rağmen, örneğin bir yolcu uçağı açısından büyük bir tehlike yaratabilecekleri belirtiliyor.
Amerikalı yetkililer için SA-14 ve SA-24 gibi, Rusya'nın sağlamış olduğu daha yeni model silahlar da endişe kaynağı. Bunlardan SA-24'lerin Libya'ya yalnızca taşıta yerleştirilmiş şekliyle satıldığına inanılıyor.
Libya'da görevlendirilecek yeni teknik uzmanlar, Libya yetkilileriyle birlikte çalışacak. İngiltere ve diğer bazı ülkeler de, bu konuda Libya'ya destek sağlayacak.
Libya'nın komşusu olan ülkelere de, sorunun boyutları hakkında bilgi verildi. Ancak bölgede sınır denetiminin çok gevşek olması ve ülkedeki silah sayısı hakkında fazla fikir sahibi olunamaması yüzünden, durum, samanlıkta iğne aramaya benzetiliyor.