ABD hükümeti ve müttefikleri, yoğun bir şekilde Libya lideri Muammer Kaddafi'nin sığınabileceği bir ülke arayışı içine girdi.
Abone olAmerikan New York Times gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği habere göre, Barack Obama yönetimi ve Libya'ya operasyona katılan ülkeler, Kaddafi'nin iktidarı kendi isteğiyle bırakması halinde Libya liderini kabul edecek ülke bulmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Müttefiklerin başta Afrika olmak üzere pek çok seçeneği değerlendirdiği kaydedilen haberde, 'Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından yargılanması riski nedeniyle, Kaddafi'yi kabul edebilecek ülke sayısının az olduğu' belirtildi.
SÜRGÜN İÇİN AFRİKA ÜLKESİ
Obama yönetiminden üç yetkili, gazeteye yaptıkları açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemeleri tarafından dava açılan herkesi iade etmeye zorunlu kılan Roma Anlaşması'nı imzalamamış bir ülke bulmaya çalıştıklarını belirterek, Kaddafi'nin bu anlaşmayı imzalamayan bir Afrika ülkesine sığınabileceğini vurguladı.
Amerikalı üst düzey yetkililer, 'Irak'tan bazı dersler aldık. Bunlardan en önemlisi rejim değişikliğinin sorumluluğunu Libyalılar üstlenmeli, biz değil. Yapmaya çalıştığımız sadece barışçıl bir geçiş olanağını organize etmek. Kaddafi'nin ayağını güç kullanarak kaydırmak söz konusu değil. Ancak Libya'nın Kaddafi ile bir geleceği olduğunu hayal etmek imkansız' diye konuştular.
IRAK'TAN DERS ÇIKARDIK
Muammer Kaddafi'nin iktidarı kendi isteğiyle bırakmaması halinde 1988'de İskoçya üzerinde Pan Am yolcu uçağının bomba patlatılarak düşürülmesi ve ülkesinde isyan hareketinin başlamasından bu yana sivil halka yönelik tutumundan dolayı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması riskiyle karşı karşıya kalacak. BM Güvenlik Konseyi 27 Şubat'ta Muammer Kaddafi rejimine ambargo uygulanmasına karar vermiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bu ülkedeki sistematik insan hakları ihlalleri ile 'insanlık suçu oluşturabilecek' sivil halka karşı saldırıları göz önüne almasını istemişti. ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron da üç gün önce ortak bir çağrıyla Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin gitmesini istemişti.