ABD istemez tabii ki! Rusya'dan alacağımız S400'ler meğer...
TÜRKİYE Rusya'dan S-400 füzeleri almak için kontrat imzalama aşamasına geldi. ABD'nin tüylerini diken oldu, bu satışı engellemeye çalışıyor. ABD'nin füzeleri istememesinin asıl sebebi ne? S-400 füzesinin özellikleri ve NATO boyutu.
TÜRKİYE Rusya'dan S400 füzesi alma konusunda artık son aşamaya geldi. Teknik detaylar halledildi ve şu anda sadece idari konular kalmış durumda. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "İşlerin nihai noktada olduğunu, bir takım pürüzlerin aşıldığını ve imza aşamasında olduğunu söyleyebilirim" dedi. Anlaşma Rus S-400 üreticisi için son yıllardaki en büyük kontrat olacak. Zira Türkiye'nin 3 milyar dolarlık bir S-400 alımı yapacağı söyleniyor. Bu haberin panik yarattığı merkez ise Washington ve NATO oldu.
SIRADIŞI BİR DURUM : Bir NATO ülkesinin önemli bir askeri ekipmanı Rusya'dan alması en hafif tabiriyle sıra dışı bir gelişme olacak. Ve bunun gelişmiş bir hava savunma sistemi olduğu göz önüne alınırsa veri paylaşımı ve Türkiye'nin Rus sistemlerini NATO standardındaki hava savunma sistemlerine entegre etmesi gibi bir dizi başka tartışma da beraberinde geliyor. Elbette S-400 işinin bir de diplomatik boyutu var.
ABD'NİN S-400 İTİRAZI : Türkiye'nin FETÖ darbesi sonrasında zıtlaştığı ABD'den flaş açıklama Savunma Bakanı James Mattis'den geldi. Mattis alıma itiraz etti ve Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alımının Türkiye-NATO arasındaki askeri iş birliğini olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
NATO ÜYELERİNDE YOK MU? : NATO üyesi bir ülkenin Rus füzesi sıradışı bir durum gibi gözükse de aslında tek örnek değil. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya başta olmak üzere çeşitli NATO üyesi ülkelerinin elinde Rus menşeli S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemleri bulunuyor. Dahası yakın zamanda komşu ülke Yunanistan asıl alıcı Kıbrıs Rumları gibi gösterip S300 füzeleri almıştı. Bütün bu veriler de ABD'nin NATO bahanesini çürütüyor. Peki o zaman ABD'nin itirazının asıl sebebi ne?