ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta yer alan bir habere göre, Türkiye elindeki uranyumu ABD'ye teslim etti. Nedeni ise...
Abone olABD, Türkiye'den nükleer tıp araştırmaları için kullandığı yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu kendilerine vermesini istedi. Atom bombasında kullanılabilecek düzeydeki 5 kilo 400 gram uranyum Ankara tarafından teslim edildi.
İran'ın atom bombası programı ile ilgili olarak en büyük kaygı Tahran yönetiminin elindeki yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu daha da zenginleştirmesi.
TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR ETTİLER
Vatan gazetesinin haberine göre, yüzde 20'lik uranyum enerji üretiminde kullanılırken, uranyum yüzde 90'a kadar zenginleştirildiğinde bu elinde bir atom bombası şeması olan bir ülkenin o anda nükleer bomba sahibi olması anlamına geliyor.
Washington Post gazetesinin dün yayınladığı bir haber bu açıdan çok önemliydi. Haberde ABD yönetiminin önümüzdeki günlerde Seul'de yapılacak olan nükleer güvenlik zirvesi öncesinde Türkiye'ye 'elindeki yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumdan feragat ettiği' için teşekkür ettiği belirtiliyordu. Washington Post'a göre Türkiye; Romanya, Libya, Şili ve Sırbistan'la birlikte 30 atom bombası üretebilecek miktardaki yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyumu ABD'ye teslim etti. Bunun karşılığında da araştırmalarda kullanılmak üzere daha az düzeyde zenginleştirilmiş uranyumu aldı.
7 ÜLKE DAHA TESLİM ETTİ
Nükleer uzmanlarına göre bir terör örgütünün atom bombası üretmekte en çok zorlanacağı şey, bu kalitede uranyuma erişebilmek. Bu nedenle ABD, El Kaide dahil birçok terör örgütünün bu tür uranyuma sahip olan ülkelerden bu materyali çalmasını engellemek için bu tür girişimlerde bulunuyor. Daha önce de Yunanistan, Brezilya, Bulgaristan, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç ellerindeki uranyumu ABD'ye teslim etmişti. Türkiye'de bir nükleer santral olmamasına rağmen Küçükçekmece Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde ve İTÜ laboratvarlarında nükleer tıp alanında çalışmalar yürütülüyor.
TÜRKİYE'NİN PROGRAMI YOK
Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Zabunoğlu, "Türkiye'de bırakın zenginleştirme teknolojisini, bu konuda yürütülmekte olan bir faaliyet ve çaba da yoktur; olmaması da gerekir. Türkiye'de 9 bin 100 ton uranyum rezervi olduğunu tahmin ediyoruz. Salihli, Güre, Ayvacık, Giresun, Sorgun'da rezerv olduğu rapor edildi" dedi. Zabunoğlu, "Uranyum zenginleştirme çabaları aslında Türkiye'nin imzaladığı uluslararası anlaşmalara aykırıdır ve uluslararası itibarımızı zedeleyerek, nükleer teknoloji edinim çabalarına zarar verir. Tek bir zenginleştirme tesisinin onlarca reaktörü beslediği düşünülürse, hiç reaktörü olmayan bir ülkenin potansiyelini boşa harcaması mantıklı değildir" dedi.