DAEŞ'le mücadelede gelinen son durumu değerlendiren Savunma Bakanı Ashton Carter, IŞİD'e karşı "siber savaş" projesini anlattı.
Abone olABD Savunma Bakanı Ashton Carter, terör örgütü DAEŞ'e karşı sanal alemde başlattıkları siber savaşın, örgütün iletişim araçlarını kullanımını olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Carter ile ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Pentagon'da düzenledikleri basın toplantısında DAEŞ'le mücadelede gelinen son durumu değerlendirdi.
DAEŞ'le mücadelede sadece sahada yapılan askeri operasyonların değil, aynı zamanda "siber araçların" kullanıldığı sanal savaşın da önemli olduğuna işaret eden Carter, "DAEŞ'e karşı sanal alemde başlattığımız siber savaş, örgütün iletişim araçlarını kullanımını olumsuz etkileyecek" dedi.
Carter, "siber stratejinin" başarılı olmasının DAEŞ'i daha eski iletişim teknolojilerini kullanmaya iteceğini ve bunun da ABD'nin ilgili güvenlik kurumlarınca daha kolay zaafiyete uğratılabileceğini dile getirdi.
General Dunford da siber savaş taktiklerinin DAEŞ'te sürpriz etkisi meydana getirerek örgütü zayıf bırakacağını ve taktiksel zaafiyete uğratacağını belirtti.
Dunford, "DAEŞ'i hem fiziksel hem de sanal olarak izole etmeye ve örgütün iletişim kanallarını daraltmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Carter, ABD destekli yerel güçlerin Suriye'nin Şeddadi kentini kısa süre önce DAEŞ'ten geri aldığını ve bu vesileyle DAEŞ'in "şehirdeki suç yapılanması" hakkında artık bilgi sahibi olabileceklerini ifade etti.
Özellikle petrol yatakları açısından çok zengin kentin DAEŞ'in elinden geri alınmasını "Musul ve Rakka'ya giden yolda kritik bir adım" olarak tanımlayan Carter, kentin stratejik önemine işaret etti.
- DAEŞ'le mücadelede Musul ve Libya'daki son durum
Musul'un DAEŞ'ten geri alınması için çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ve artık operasyonların başlama noktasına geldiğini ifade eden Carter, "İnanıyorum ki Ramadi'de olduğu gibi Irak güçleri şehri DAEŞ'ten geri alacaktır" dedi.
Ramadi'ye göre Musul operasyonunda Irak hükümetine ve ordusuna daha fazla destek sağladıklarını kaydeden Dunford ise Musul operasyonunun aslında başlamış olduğunu, şehirdeki DAEŞ militanlarını dışarıdan izole etmeye başladıklarını aktardı.
"Burada Ramadi'ye göre daha derinlikli ve büyük bir operasyon gerçekleşecek" diyen Dunford, bu sebeple Irak güçlerine hem silah hem de lojistik anlamda en iyi desteği vermeye çalıştıklarını belirtti.
Libya'da DAEŞ'le mücadelede gelinen durumun sorulması üzerine Carter, ülkede öncelikle işleyen bir hükümetin kurulmasını umduklarını dile getirdi.
Libya'daki DAEŞ militanlarına karşı hava operasyonları düzenleyecek bir koalisyonun oluşturulması ihtimalinin sorulması üzerine Carter, İtalya'nın bu tür bir koalisyona öncülük yapmayı önerdiğini ve ABD'nin de gerekli desteği sağlayabileceğini kaydetti. Detaya girmeyen Carter, mevcut durumda hava operasyonlarını sürdüreceklerini ve Libya'da bir hükümetin kurulmasını beklediklerini ifade etti.
Şubat ayı başında Carter, Pentagon'un 2017'de siber güvenlik için 7 milyar dolar harcama yapmayı planladığını açıklamıştı.