BIST 9.722
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.977,79
HABER /  GÜNCEL

ABD: İran'la görüşme süresi sonsuz değil

Kazakistan'ın başkenti Almatı'da yapılan uluslararası görüşmeler sonuç alınamadan sona erdi. Ortadoğu ve Asya gezisine İstanbul'dan başlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'ın görüşmeler için süresinin sınırsız olmadığını söyledi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, İran'ı uyararak nükleer programı ile ilgili görüşmelerin sonsuza kadar devam etmeyeceğini ifade etti.

Ortadoğu ve Asya'daki 10 günlük gezisine başlayan Kerry İstanbul'da yaptığı açıklamada İran'da Haziran ayında seçimlerin durumu zorlaştırdığını ama ABD Başkanı Obama'nın diplomatik süreç yürütülmesinde ısrarcı olduğunu söyledi.

Kerry'nin ziyareti ABD başkanının Türkiye ile İsrail arasında bir yakınlaşmaya arabuluculuk yapmasını izliyor.

İsrail, Gazze'ye İnsani Yardım Konvoyu'na yönelik askeri operasyonda 9 Türkiye vatandaşının ölümü nedeniyle , ilgili telefonu İsrail Başbakanına Barack Obama vermişti.

Türkiye ile İsrail, şimdi İsrail'in ölenlerin yakınlarına vereceği yapacak.

Tazminat komisyonunun eş başkanlıklarını Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı’nın özel temsilcisi, İsrail Güvenlik Konseyi üyesi Joseph Ciechanover üstlenecek.

ABD Dışişleri Bakanı İstanbul'da ilk olarak Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

Kazakistan'daki görüşmeler

Kazakistan'ın başkenti Almatı'da İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılan uluslararası görüşmeler sonuç alınamadan sona erdi.

Avrupa Birliği'nin üst düzey bir yetkilisi ile İran heyetinin başkanı ortaya konulan önerilerin karşı taraf tarafından algılanmadığı ya da kabul görmediğine işaret eden açıklamalar yaptı.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, görüşmelerde gelinen aşamayı anlamak ve değerlendirmek için başkentlerde değerlendirme yapacaklarını söyledi.

İran temsilcisi Said Celili "Eylem planımızı sunduk, karşı taraf hazır değildi, konuyu ele almak için zaman istediler" dedi.

AB temsilcisi Ashton, iki tarafın içerik açısından birbirinden çok uzak birer pozisyonda olduğunu" söyledi.

Ashton kendileri açısından asıl sorunun İran'dan içeriğe ilişkin bir yanıt alamamak olduğunu, İran'ın bir anlamda görüşmelere katılır gibi yapıp tam olarak kendisini vermediğini söyledi. Avrupa Birliği temsilcisi, böyle bir katılım olması halinde gerçek ilerleme olabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin aldığı kararlar İran'a karşı ağır ambargolar uygulanmasına yol açıyor.

İran'da yaptırımların etkisi zaman zaman tartışma konusu oluyor.

Almatı'daki görüşmelere P5+1 olarak anılan grubun karşında İran katıldı: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya nükleer programın en hassas bölümlerinin durdurulmasını, yaptırımların kaldırılmasını öneriyor.

Almatı'daki görüşmeler daha önce yapılan turların bir devamı niteliğinde.

İran devrim yılları öncesinden itibaren yürütmeye çalışıyor.

Batı başkentlerinde İran'ın kaygıları dile getirilirken İran programın barışçıl, enerji üretmeye yönelik olduğunu söylüyor.