ABD, İran'a nükleer programını durdurması için BM Güvenlik Konseyi aracılığı ile süre verdi.
Abone olABD, hazırladığı bir karar tasarısıyla, BM Güvenlik Konseyi'nin, İran'ın nükleer programını durdurması için 30 gün mühlet vermesini sağlamaya çalışıyor.
Washington Post gazetesinin haberine göre, Amerikan yönetimi, İran dosyasını, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Viyana'da Pazartesi günü yapılacak toplantısının ardından, gelecek hafta içinde BM Güvenlik Konseyi'nin önüne getirmeye hazırlanıyor.
Gazetenin sorularını yanıtlayan Avrupalı ve Amerikalı diplomatlar, Amerikan yönetiminin Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi arasında zorlu görüşmeler beklediğini ve bu konuda Rusya'nın tutumunun çok önemli olduğunu belirttiler.
Washington'un UAEK'nın son verileri temelinde Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere bir karar tasarısı metni hazırladığını yazan Washington
Post, Amerikan tasarısının, nükleer faaliyetlerine son vermesi için İran'a 30 gün süre verdiğini ve bu ülkenin UAEK denetimcileriyle işbirliği yapmasını, aksi taktirde daha sert diplomatik yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını öngördüğünü bildirdi.
Gazeteye göre, öngörülen yaptırımlar arasında, İranlı yetkililerin yurtdışına çıkmalarına yasak getirilmesi, ekonomik yaptırımlar ve petrol ambargosu bulunuyor.
VİYANA'DAKİ TOPLANTI ''PEŞREV''
ABD, Pazartesi günü Viyana'da İran'ın nükleer dosyası konusunda yapılacak UAEK toplantısını, bu alanda bir ''peşrev'' olarak görüyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli de, toplantının, Washington'un bir süredir dile getirdiği endişeleri ve soruları ortaya koyan UAEK Başkanı Muhammed Baradei'nin raporunun ele alınmasını sağlayacağını belirtti.
Viyana'daki toplantının birkaç gün sürebileceğini belirten Ereli, UAEK toplantısının ardından konunun Güvenlik Konseyi'nin önüne getirileceğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Başkan George Bush'un Pakistan'a yaptığı ziyaret çerçevesinde düzenlediği basın
toplantısında, İran'a hemen yaptırım uygulanmasının gündemde olmadığını söyledi.