BIST 9.937
DOLAR 35,18
EURO 36,68
ALTIN 2.967,94
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Pakistan arasındaki cinayet krizinde Kerry devrede

Amerikalı senatör John Kerry, iki kişiyi öldüren Raymond Davis adlı ABD vatandaşının serbest bırakılmasını sağlamak için Pakistan'a gitti.

Abone ol

Davis, nefsi müdafaa için iki kişiyi öldürdüğünü savunuyor

Eski ABD başkan adaylarından senatör John Kerry, iki kişiyi öldüren Raymond Davis adlı ABD vatandaşının serbest bırakılmasını sağlamak için Pakistan'a gitti.

Kerry, diplomatik dokunulmazlığı olduğu ileri sürülen Davis'in salıverilmesi halinde ABD'de yargılanacağı güvencesini verdi.

John Kerry, ölümler nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını da söyledi.

Ancak BBC İslamabad muhabiri Alim Makbul, bu açıklamanın Pakistanlı yetkilileri ikna etmesinin beklenmediğini söylüyor.

Muhabirimiz, Pakistan kamuoyu ve medyasının iki ülke ilişkilerinde krize neden olan olayı büyük bir hassasiyetle izlediğini aktarıyor.

Kerry'yle görüştükten sonra bir açıklama yapan eski Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de, Davis'in diplomatik dokunulmazlıktan faydalanmaya hakkı olmadığını söyledi.

Geçen haftaki kabine değişiminde görevini kaybeden Kureyşi cinayetler konusunda ilkeli bir tutum takındığını ve ulusal gurur için daha büyük bedeller ödemeye hazır olduğunu belirtti.

ABD'nin Lahor Konsolosluğu'nda görevli olan ve iki kişiyi öldürdüğünü itiraf eden Raymond Davis, 27 Ocak'tan bu yana gözaltında.

Davis, bu kişilerin kendisini soymaya çalıştıklarını ve nefsi müdafaa amacıyla ateş açtığını söylüyor.

'Davis casus'

Olayda Davis'i kurtarmaya gelen konsolosluk aracı tarafından ezilen bir kişi daha ölmüştü. Öldürülen Pakistanlılardan birinin eşi, olayın ardından intihar etti.

Cinayetler, zaten gergin durumda olan İslamabad-Washington ilişkilerinde tansiyonu daha da yükseltti.

Cinayet ve ruhsatsız silah bulundurmakla suçlanan Davis'in suçlu bulunması halinde ölüm cezası alabileceği belirtililiyor.

Amerikan yönetimi, diplomatik dokunulmazlığı bulunduğunu söyleyerek Davis'in salıverilmesini istiyor.

Ancak Pakistanlı bazı yetkililer, Davis'in aslında bir casus olduğunu söylüyor. Bu yetkililer, Davis'in Aralık 2009'da Lahor'daki 'şüpheli faaliyetleri nedeniyle' gözaltına alındığını belirtiyor.