BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,34
ALTIN 2.918,28
HABER /  GÜNCEL

ABD ile Küba'nın 'normalleşen' ilişkilerine Kongre'den tepki

ABD'nin siyasi çevrelerinde Başkan Barack Obama'nın yeni Küba politikasına karşı çıkan muhalifler, diplomatik ilişkilerin yeniden inşası çabalarını engelleyecekleri tehdidinde bulundu.

Abone ol

ABD'nin siyasi çevrelerinde Devlet Başkanı Barack Obama'nın yeni Küba politikasına karşı çıkan muhalifler, diplomatik ilişkilerin yeniden inşası çabalarını engelleyecekleri tehdidinde bulundu.

Florida Senatörü Marco Rubio, CNN'e yaptığı açıklamada ABD'nin Küba'ya büyükelçi atamasına karşı çıkacaklarını söyledi.

Bazı siyaset adamları Kongre'ye, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çabalarına ayrılacak maddi kaynakları kaldırması tavsiyesinde bulundu.

ABD ile Küba arasında 50 yılı aşkın bir süredir kesilen diplomatik bağlar, ABD Başkanı Barack Obama'nın Çarşamba günü 'normalleşme' adımlarının atılacağını açıklamasıyla yeniden canlandı.

Taraflar arasındaki anlaşma uyarınca Küba'da demir parmaklıklar ardında bulunan ABD vatandaşı Alan Gross ve adı açıklanmayan bir diğer istihbarat görevlisi, ABD'de alıkonulan üç Küba vatandaşının da salınması karşılığında serbest bırakıldı.

ABD yeni politikası çerçevesinde, Küba'ya büyükelçilik açmak, ABD'den Küba'yı ziyarete gidenlerin sayısını artırmak, bankacılık faaliyetlerine başlamak ve ABD'deki Kübalıların adadaki akrabalarına para gönderimini kolaylaştırmak istiyor.

ABD'nin Küba'ya uyguladığı ticaret ambargosunu sona erdirebilecek yetki Kongre'de. Bölgeden bildiren muhabirler, Küba ile ilişkilerin canlanmasına karşı çıkan Cumhuriyetçilerin ambargonun kaldırılmasına yönelik adım atmayacağı görüşünde.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına karşı çıkan siyaset adamlarından Demokrat Senatör Robert Menendez, gelişmelerle ilgili 'büyük hayal kırıklığına' uğradığını söyledi.

Kongre'den 'destek de geliyor'

Menendez, "Küba'nın, Amerikan başkanı ellerini açtığı ve Castro kardeşlerin yumruklarını gevşettiği için reform yapacağına inanmak yanılgıdır" dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, politika değişimi için ayrılan bütçeyi kesmek ve büyükelçilik açılması için atılacak adımlara engel olmak için hazırlanacak yasaya katkı vereceklerden biri olduğunu ifade etti.

Gelecek Ocak ayında maddi kaynaklardan sorumlu olacak olan Graham Twitter'da paylaştığı mesajda, "Küba ile ilişkileri normalleştirmek, kötü bir zamanda, kötü bir fikir" dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio da yeni politika için yaptığı açıklamada "Anlaşılır gibi değil" yorumunu yaptı ve şu ifadeleri kullandı:

"Castro kardeşlerin gönlünü almak, yalnızca Caracas'tan Tahran'a, Pyongyang'a diğer tiranların Başkan Obama'nın iktidarının son iki yılındaki saflığından faydalanmaya çalışmalarına neden olacak."

Rubip CNN'deki açıklamasında, Senato kuralları uyarınca Küba'ya büyükelçi atanmasına mani olma hakkını muhafaza ettiğini dile getirdi.

Rubio ve Menendez gibi bazı senatörlerin tepkisinin aksine, uzmanlar Obama'nın Kongre'den destek aldığı görüşünde.

Wilson Center Latin Amerika programı müdürü Cynthia Arnson, BBC'nin Latin Amerika servisi BBC Mundo'ya yaptığı açıklamada, "Birçok Cumhuriyetçinin bu tavra direndiğini veya tarafsız kaldığını vurgulamak önemli" diye konuştu.

Washington'daki sivil toplum kuruluşlarından Cuba Study Group yöneticisi Tomas Bilbao da, Alan Gross'u ABD'ye götüren uçağın içinde, Cumhuriyetçi Jeff Flake de dâhil üç Kongre üyesinin bulunduğunun altını çizdi.