Güney Çin Denizi'nde Filipinler ile Çin arasındaki kıta sahanlığı krizi sürerken, Amerikan ve Filipin orduları bölgede ortak tatbikata başladı.
Abone olGüney Çin Denizi'nde Filipinler ile Çin arasındaki kıta sahanlığı krizi sürerken, Amerikan ve Filipin orduları bölgede ortak tatbikata başladı.
Her yıl düzenlenen ve Balikatan adıyla bilinen tatbikat 27 Nisan'a dek sürecek.
Tatbikat bu yıl Palawan adası açıklarında, hem Çin hem de Filipinler'in hak iddia ettiği kayalıklara yakın bir bölgede yapılıyor.
Öte yandan Çin ve Filipin gemileri, tartışmalı Scarborough resifinde demirlemeye devam ediyor.
Filipin donanması 8 Nisan'da bu kayalıkların yakınında avlanan sekiz Çin balıkçı teknesi bulduğunu, teknedeki aramalarda çok miktarda yasadışı avlanmış balık ve mercan ele geçirildiğini söylüyor.
Çin ise kayalıklar kendisine ait olduğu için balıkçıların tutuklanmasına izin vermeyeceğini kaydediyor.
Bir haftadır süren krizde iki Çin keşif gemisi ile Filipinler'e ait bir sahil muhafaza teknesi karşılıklı bekliyor.
'Tam zamanında'
Ortak tatbikata 7 bin asker katılıyor.
Filipinli bir askeri sözcü tatbikatın Scarborough Resifi'nde yaşananlarla ilgisinin olmadığını söyledi.
Binbaşı Emmanuel Garcia amacın "güvenliği artırmak, terörle mücadele ve insani krizlerle felaketlere müdahale" olduğunu belitti.
Ülkenin Genelkurmay Başkanı Jessie Delhosa ise açılış töreninde ortak tatbikatın "tam zamanında yapıldığını ve iki tarafa da faydalı olacağını" söyledi.
Delhosa "Her yıl yapılan bu faaliyet, stratejik müttefikimizle ilişkileri geliştirme isteğini göstermektedir. Bölgede gelişmekte olan sorunlar çerçevesinde bu taahhüdümüz daha da önem kazanmaktadır." dedi.
Çin'e karşı denge unsuru
Diplomasi muhabirimiz Jonathan Marcus, Çin'in büyüyen deniz gücü karşısında bölgedeki bazı diğer devletlerin ABD'den yardım umduğunu kaydediyor.
Marcus'a göre Pasifik'teki en büyük üssünden 20 küsur yıl önce çıkarılan ABD'nin şimdi yine bölgeye döneceği yolunda söylentiler var.
Muhabirimize göre tatbikatın Çin'in üzerinde hak iddia ettiği Spratlys Takımadaları'na en yakın Filipin toprağı olan Palawan adası açıklarında yapılıyor olması, Çin'i rahatsız edecektir.
Çin, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Bu bölgelerin önemli bir kısmı, diğer iddia sahibi ülkelerin BM Deniz Hukuku tarafından kabul edilen 200 millik kıta sahanlığı alanlarının içine giriyor.
Tartışmalı Scarborough resifi de Filipinler'in ana adasına 124 deniz mili uzaklıkta.