BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  DÜNYA

ABD: Fransanın kararı bizi bağlamaz

ABD Dışişleri Bakanlığı Fransa'nın kararının kendilerini bağlamadığını açıkladı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa tasarısının Fransa Parlamentosu'nun alt kanadında kabul edilmesinin ardından, Washington'un, sözde soykırım iddiaları konusunda kendi görüşlerinin olduğunu ve her yıl bunları açıkladığını söyledi.

Sean McCormack, günlük brifinginde, Fransız meclisindeki oylamanın sonucuna ilişkin ABD'nin yorumunun sorulması üzerine, “Bizim bu konuda kendi görüşlerimiz var. Bunları daha önce de konuştuk. Genellikle bu konuda yıllık bir açıklama yayımlıyoruz. Bu yıllık açıklamaya ekleyecek bir sözüm yok” dedi.

Başkan George W. Bush, son 24 Nisan açıklamasında, önceki yıllarda olduğu gibi “soykırım” sözcüğünü yine telaffuz etmemiş ve geçen yüzyılda meydana gelen Ermeni olaylarını “trajedi” olarak nitelendirmişti.

Sözcü, Fransız meclisinin adımının, Türk-Fransız ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, “Bu, Türkiye ile Fransa'ya ve Türkiye ile AB'ye bağlı” diye konuştu.

McCormack, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin olarak da, “Biz, kesinlikle tarafların, Türkiye'nin AB'ye üyeliği müzakerelerinde masada olan sorunları çalışarak çözümleyebilmelerini umuyoruz. Açıktır ki, konuların herkesin önünde olduğu resmi bir süreç var ve bunların tamamını üzerlerinde çalışarak çözebilmek, iki tarafa düşüyor” diye konuştu.

McCormack, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın bazı açıklamalarının Türkiye'de tepkiye yol açtığının hatırlatılması üzerine de, “Bahsi geçen sözleri görmedim. Ross Wilson ile de bu konuda konuşmadım. Ancak kendisi, orada (Türkiye'de) iyi bir görev yapıyor” dedi.