BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

ABD elçisi işe Türkçe deyimle başladı

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ilk iş olarak Türkçe deyimi söyleyerek başladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Diplomasi kariyerine 32 yıl önce Ankara'da başlayan ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone Türkçe konuştu ve 'Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur' dedi...

Gazetecilere kısa bir açıklama yapan ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi kariyerime 32 sene önce buradan başladık. Eşim Dr. Mary ile Doğu'dan Batı'ya kadar Türkiye'yi gezmiştik. Çok güzel hatıralarımız ve çok güzel dostlarımız var. Eski arkadaşlarımızı görmek ve yeni dostlar edinmek için hevesle bekliyoruz. Sizin dediğiniz gibi 'Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur'. Yakında görüşmek üzere."


RICCIARDONE KİMDİR?

ABD Başkanı Barack Obama Türkiye'ye, İngilizlerin ünlü ajan tipi James Bond kadar hareketli, maceracı ve iş bitiren bir ismi büyükelçi olarak atadı. Francis Ricciardone. Yeni elçi, daha önce Türkiye'de 3 kez görev yapmış, çok iyi Türkçe konuşan, Irak ve terör uzmanı bir diplomat. Afganistan'tan Filipinler'e kadar çok sayıda görevde bulunan Ricciardone, Çekiç Güç'te Türk ve Amerikan askerlerine danışmanlık yapmıştı.

59 yaşındaki Ricciardone'nin yeni görevi için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyenler, evli ve iki çocuk sahibi tecrübeli diplomatın kariyerinde Türkiye, Irak ve terörizmle kesişen noktalara dikkat çekiyorlar. İşte son olarak Afganistan'daki ABD Büyükelçiliği'nde maslahatgüzâr olarak görev yapan, yeni Ankara Büyükelçisi'nin ilginç kariyeri:

TÜRKÇESİ İNCİRLİK'TEN

Kısaca "Frank" ismini kullanan 1951 doğumlu Ricciardone, 1973'de ABD'nin en prestijli okullarından Dartmouth Üniversitesi'nden onur derecesiyle mezun olduktan sonra Fulbright bursu ile bir süre İtalya'da öğrenim gördü. 1976'da İran'a giderek öğretmenlik yaptı. 1978'de Dışişleri Bakanlığı'na girinceye kadar da Güneybatı Asya, Avrupa ve Ortadoğu'da sık sık seyahat etti. Fransızca, İtalyanca ve Arapça dışında çok iyi derecede Türkçe konuşan Ricciardone'nin, Türkiye, bakanlıktaki ilk görev yeri. İlk iki döneminde Adana ve Ankara'da bulunan Ricciardone, daha sonra bir kez daha Türkiye'ye tayin oldu. Birinci Körfez Savaşı'nın ardından Nisan 1991'de kurulan Çekiç Güç'te görev aldı. Ricciardone, "Operation Provide Comfort" (Rahat Sağlama Operasyonu) kapsamındaIrak'ın kuzeyini Saddam Hüseyin rejiminden korumak için oluşturulan "uçuşa yasak bölgeden" sorumlu Türk ve Amerikalı generallere danışmanlık amacıyla İncirlik'te kalırken, Amerikan ve Türk askerlerine danışmanlık yaptı. Bu arada Türkçe öğrendi. 1995-1999 döneminde ise Ankara'da maslahatgüzâr olarak çalıştı.

KÜRTLERİ KORUYAN ARABİST

Türkiye'nin ABD'den PKK'ya karşı mücadelede destek beklediği döneme denk gelen atama, bir "Arabist" olarak tanımlanan Ricciardone'nin mesleki tecrübesi dikkate alındığında önem kazanıyor. Yeni büyükelçi, Çekiç Güç'ten beri çok yakından bildiği ve defalarca görev aldığı Irak'ta tecrübeli olmasının dışında, bir terör uzmanı. İstihbarat konularında görev yapmış, 11 Eylül sonrası ABD Dışişleri Bakanlığı'nda oluşturulan kriz masasında da yönetici olarak bulunmuştu. 2009'dan beri Afganistan'da bulunan Ricciardone, 2008'e kadar Mısır, Filipinler ve Palau Cumhuriyetlerinde Büyükelçilik görevi yürüttü.

KUZEY IRAK'I TANIYOR

Clinton Yönetimi'nin 1998'de Saddam muhaliflerine resmen para ve siyasi danışmanlık sağlamaya başlamasının ardından, Ankara'ya döndükten sonra "Irak'ta Geçiş Süreci İçin Özel Koordinatörü" unvanını da alan Ricciardone, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın özel temsilcisi olarak bu görevi yürüttü. Türkiye'nin Kürt meselesi konusunda siyasi çözüme vurgu yapan ve demokratikleştirici bir süreç olarak Ankara'nın AB üyeliğini savunan Ricciardone, Irak'ta ise "demokratik federasyon" fikrini destekliyordu.

YAZARLARA ESİN KAYNAĞI OLDU
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



SON GÖREV YERİ KABİL

Francis Ricciardone, ABD'nin Filipinler Büyükelçiliği'ni yürüttüğü 6 Mayıs 2003'te, ABD ve Filipinler ordularının yaptığı ortak tatbikat, "Balıkatan 2003" sırasında keskin nişancı tüfeğiyle ateş etmişti. Sahaya inmeyi tercih eden bir isim olan Ricciardone, ABD Büyükelçisi olarak Filipinler'in güneyinde etnik ve dini şiddet olaylarının yaşandığı Mindanao'ya giderken, bir Amerikan hücumbotunu bizzat kullanmıştı. Filipinler'de 14 Aralık 2004'te yaşanan ve 1800 kişinin öldüğü sel felaketinin ardından afet bölgesine helikopterlerle erzak gönderme işini de bizzat Büyükelçi Ricciardone yürütmüştü. Ricciardone'nin songörevi, Afganistan maslahatgüzartlığı. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Amerikalı General David Rodriguez geçen aralıkta Kâbil'e geldiğinde, onları Ricciardone karşılamıştı.

GÖLGE SAVAŞÇILARINA ESİN KAYNAĞI

İran'ın nükleer programı hakkında 2006'da yaptığı haberlerle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen araştırmacı gazeteci Kenneth R. Timmerman'ın çok satan "Gölge Savaşçıları" adlı kitabının bir bölümü, Ricciardone'nin Irak macerasına ayrılmış. Ricciardone ile 1990'ların başında Ürdün'de görevliyken tanışan Timmerman, onun hakkında şöyle yazıyor:

"Ricciardone, 2001 yılının ocak ayında (Demokrat Bill Clinton'ın yerine Cumhuriyetçi George W. Bush'un gelmesi üzerine) kendisini yeni siyasi patronlarına sevdirmeye başladı. Beyaz Saray'da ve Dışişleri Bakanlığı'nda uzun öğle yemeklerine ve özel toplantılara katıldı. Onları, Irak ve Irak muhalefeti hakkında bildikleriyle afallattı. 'Türk sınırında oturup (Kürt) mültecileri sayıyordum" demişti.

Clinton'ın Irak muhalefetini 1996 ağustosunda yarı yolda bırakıp Saddam Hüseyin'in ülkenin kuzeyindeki sığınaklarını ezmesine izin verdiği, yüzlerce perşembergenin öldürüldüğü, binlercenin Türkiye'ye kaçtığı dönemden bahsediyordu. Cumhuriyetçiler bu dönemi 'fiyasko' diye nitelerdi. Ricciardone, onlara, 'Iraklıların acılarını yakından gördüm. Bu yüzden bu göreve inanıyorum' dedi."

MUHALİFLERİ KAÇIRDI

Ricciardone'nin, bu dönemde Irak'ta Saddam karşıtı muhalefeti örgütleyerek İkinci Irak Savaşı öncesinde ABD'nin işine yarayacak zemini hazırladığı belirtiliyor. Kurt diplomat, Türkiye sınırındaki insani yardım operasyonunu yürütürken, Iraklı muhalifleri ABD ve İngiltere'ye kaçırarak sürgünde Saddam karşıtı mücadele başlatmalarına yardım etti. Fakat Timmerman, aynı Ricciardone'nin, daha önceki Clinton döneminde Irak'ta bambaşka bir görev üstlendiğini öne sürüyor. Bu iddiaya göre Clinton savaş istemiyor, BM yaptırımlarıyla Saddam'ı köşeye sıkıştırmayı düşününüyordu. Bu çerçevede Ricciardone'ye o dönemde verilen görev, "asıl tehdit" olarak görülen Iraklı muhalif lider Ahmet Çelebi'yi etkisizleştirmesiydi.

SELAMÜNALEYKÜM

Ricciardone, görev yaptığı ülke halklarıyla kurduğu yakın ilişkilerle de tanınan biri. İki yıldır yürüttüğü Afganistan maslahatgüzarlığı sırasında da bunu gösterdi. Ricciardone, ABD Başkanı Barack Obama'nın 4 Haziran 2009'da yaptığı Kahire konuşmasının ardından büyükelçiliğin internet sitesinde, büyükelçi yerine canlı olarak soruları yanıtlamıştı. Herkesi "Selamünaleyküm" diye selamlayan Ricciardone, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar'dan gelen sorulara da "Herat'a gitmiştim. Karıma ve bana çok konuksever davrandılar" ve "Geçen yıla kadar Kahire büyükelçisiydim. Mısır ve halkı harika" gibi sözlerle başlamış, Hz. Muhammed'in ismini (SAV) ifadesini de ekleyerek anmıştı.