BIST 10.842
DOLAR 32,58
EURO 35,30
ALTIN 2.472,44
HABER /  DÜNYA

ABD dünyanın efendisi mi?

Venezuela'ya amborgo koyan ABD, Chavez İran'a uçak satmaya kalkınca "Benden izin aldın mı?" diye sordu.

Abone ol

ABD, Venezuela'nın Washington yönetiminin izni olmadan Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarını İran'a ve başka ülkelere satma hakkı bulunmadığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Venezuela'nın
F-16'ları İran'a ya da başka ülkelere satmasına izin verilmediğini belirterek, ''ABD'nin yazılı onayı olmadan askeri teknolojinin, bu durumda F-16'nın, üçüncü ülkeye ihracı mümkün değil'' dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in de danışmanı olan General Alberto Muller, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Venezuela'ya yönelik silah ambargosuna yanıt olarak Savunma Bakanı'na 21 savaş uçağının başka bir ülkeye satılmasını önerdiğini söylemişti.

Muller, uçakların İran'a satılmasının da dikkate alınmaya değer olduğunu kaydetmişti.

Venezuela'ya F-16'ların modernize edilmesi için kullanılacak hassas donanımlarını satmayı durduran Washington yönetimi, önceki gün ''teröre karşı savaşta yeterince yardım etmediği'' gerekçesiyle Venezuela'ya silah ambargosu koymuştu.

ABD ayrıca Chavez yönetimini İran ve Küba'nın gizli servisleriyle işbirliği yapmak ve silah kaçakçılığının buluşma noktası olmakla suçlamıştı.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın geçen ay yayımladığı yıllık uluslararası terörizm raporunda, Chavez'in Kolombiya'da faaliyet gösteren 2 gerilla grubuyla ideolojik yakınlığı bulunduğu ileri sürülmüştü.