ABD’de yayımlanan bir çalışmada, yakın siyasi tarihte çıkarılan yasaların “sadece lobilerin çıkarına” olduğu sonucuna varıldı.
Abone olABD’de yayımlanan bir çalışmada, yakın siyasi tarihte çıkarılan yasaların “sadece lobilerin çıkarına” olduğu sonucuna varıldı.
Princeton ve Northwestern üniversitelerinin ortak raporunda, 1980’den 2002 yılına kadar ABD Kongresi'nden geçen yasaların tümü incelendi.
Kabul edilen 1800 yasa teklifinin kamuoyu tarafından nasıl algılandığını inceleyen uzmanlar, çıkan yasaların büyük kısmının arkasında kamuoyu desteği olmadığını belirledi.
Yasalar ekonomilk elit lehine
Buna karşılık, kabul edilen reform paketleri ve yasa teklifleri, Senato ve Temsilciler Meclisi ile sürekli temas halinde bulunan çıkar gruplarının ve büyük şirketlerin lehine oldu.
Araştırmada şöyle denildi: “Sonuçlar gösteriyor ki ekonomik elitler ve organize olmuş iş çevreleri, ABD’nin yasa yapıcıları üzerinde büyük etkiye sahip. Buna karşılık sıradan vatandaşların çıkan yasalar üzerindeki etkisi ya çok az ya da hiç yok.”
'Kongre halkı yansıtmıyor'
Çıkar grupları ile halkın taleplerinin genellikle örtüşmediği belirtilen raporda, araştırma kapsamına alınan yasa tekliflerinin sadece küçük bir bölümüne her iki grubun da destek verdiği ifade edildi.
Araştırmayı yürüten Princeton ve Northwestern üniversitelerinin profesörleri, “ABD çoğulcu bir demokrasiden ziyade, çıkar gruplarının isteklerini yerine getiren bir oligarşiye benziyor” sonucuna vardı.
Rapora bu bağlantıdan ulaşılabilir.