ABD'de Cumhuriyetçiler, hükümetin borç ödeyemez duruma düşmemesi için Başkan Barack Obama'ya borç tavanını kısa dönemli artırma önerisinde bulundu. Karşılığında Obama'nın bütçe konusunu geniş bir konferansla tartışmaya açmasını talep ediyorlar.
Abone olABD'de Cumhuriyetçiler, hükümetin temerrüde düşmemesi için Başkan Barack Obama'ya kısa dönemli bir borç tavanı artışı önerisinde bulundu.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner, bu öneri karşılığında, 1 Ekim'den itibaren bazı resmi hizmetlere uygulanan sınırlamaya son verilmesi konusunda Beyaz Saray'dan daha geniş müzakereler talep ettiklerini açıkladı.
Cumhuriyetçiler günün ilerleyen saatlerinde Obama ile görüşecek.
Yetkililer, 17 Ekim'den itibaren ABD'nin borçlarını ve borç faizlerini ödeyemez hale gelip temerrüde düşebileceği uyarısında bulunmuştu.
Önerinin ardından yaptığı açıklamada Boehner, Obama'ya borç tavanını geçici olarak yükseltme önerisi götürdüklerini ve hükümetin hizmetlerini yeniden başlatması sorununa çözüm bulmak için Obama ile bütçe konusunda konferans toplayıp tartışmak istediklerini belirtti.
Ancak borç tavanındaki bu artış sadece 22 Kasım'a kadar geçerli olacak.
'Borç tavanında gerilim politikası çok tehlikeli'
Bu arada ABD Hazine Bakanı Jack Lew, günün erken saatlerinde yaptığı açıklamada, borç tavanının yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla yapılacak görüşmelerin son dakikaya ertelenmesinin "çok tehlikeli" olduğunu söylemişti.
Lew, ABD hükümetinin 17 Ekim'den sonra parasının tükenebileceğini ve bunun "ciddi" etkileri olacağını açıkladı.
16,699 trilyon dolarlık mevcut borç limitine Mayıs ayında varılmıştı.
O tarihten bu yana Amerikan Hazinesi faturaları ödeyebilmek için olağanüstü önlemlere başvuruyor.
Senato Finans Komitesi'ne yaptığı açıklamada Lew, Hazine'nin bu tarihten sonra hastanelere, doktorlara, sosyal yardım alanlara, asker ve gazi ailelerine yönelik ödenmesi gereken büyük faturalar olduğunu belirtti.
Lew ayrıca Hazine'den her hafta 100 milyar dolarlık tahvil ödemeleri ile borçlara yönelik faiz ödemeleri yapılması gerektiğini, bu faiz ödemelerinin yapılamaması ya da geri ödeme zamanı gelmiş borçların ödenememesi durumunda ABD'nin temerrüde düşeceğini kaydetti.
Bu durumun "felaketle" sonuçlanacağını vurgulayan Lew, muhtemel sonuçlar arasında dolarda ani düşüş, faiz oranlarında önemli bir artış ve genel olarak dünya ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri sıraladı.
'Kepenk kapatma'nın etkileri
Amerikalı politikacılar borç tavanının yanı sıra mevcut federal harcamaların finansmanı konusunda da anlaşmaya varamadı.
Bunun sonucu olarak son 10 gündür hükümetin bazı faaliyetlerinde kısmi sınırlamaya gidildi, yüzbinlerce memur izne çıkarıldı.
Lew, iki kaftalık kepenk kapatmanın ekonominin son çeyreğinde büyüme rakamlarını yüzde 1 geri çekeceğini söyledi.
ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı rakamlara göre, sosyal yardım başvurusunda bulunanların sayısı geçen hafta 66 bin artış gösterdi. Fakat bu sayı, bu süreçte işten çıkarılan memurları kapsamıyor. Bunların sayısı bir hafta sonra belli olacak.