BIST 9.998
DOLAR 34,97
EURO 36,80
ALTIN 2.982,22
HABER /  DÜNYA

ABD Çin gerginliği o zirveye de yansıdı bir ilk gerçekleşti

ÇİN ve ABD’de arasındaki anlaşmazlık Papua Yeni Gine'de düzenlenen APEC Zirvesi’ne de yansıdı. Anlaşmaya varamayan iki ülke yüzünden 29 yıl sonra ilk defa  zirvede deklarasyon yayımlanamadı.

Abone ol

Okyanusya’da bulunan Papua Yeni Gine’de Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi gerçekleştirildi. ABD ve Çin’in de üyesi olduğu örgüt toplantısına iki ülkenin anlaşmazlığı ticari gerginliği damga vurdu. 

Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O'Neill, APEC Zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, bazı anlaşmazlıklar nedeniyle sonuç bildirisinin yayımlanamadığını belirterek, bütün dünyanın küresel güçler ABD ve Çin arasındaki gerilim nedeniyle endişeli olduğunu ifade etti.

TASLAK ÜZERİNDE GERİLİM
Pasifik ülkeleri arasında son 29 yılda ilk defa bir zirvede deklarasyon yayımlanmadığı belirtildi. Associated Press tarafından incelenen bildiri taslağına göre, ABD, Çin'e karşı güçlü bir dille haksız ticaret yaptığının vurgulanmasını isterken, Çin de bildiride ABD'nin tek yanlılık yaptığının yer almasını istedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, bu konuyla ilgili farklı görüşlerin bulunmasına şaşırmamak gerektiğini dile getirerek, bu tip fikir ayrılıklarının bildiri üzerinde anlaşmayı engellediğini söyledi.

AMAÇ TİCARET DEĞİL HEGEMONYA
Zirve'de dün konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Çin'in İndo-Pasifik bölgesinde altyapı projeleri için "Kuşak ve Yol Girişimi" kapsamında saydam olmayan krediler sunduğunu ve esas amacın ticaret ülkeleri hegemonya altına almak olduğunu söylemişti.

Pence, "Çin'in kredi teklifleriyle desteklediği altyapı projeleri bitirilemez ve kalitesiz. Bu projeler ülkeleri kredi borçlarına sürüklüyor. Borçlanarak, ülkenizi ve bağımsızlığınızı tehlikeye atmayın. Ülkenizi koruyun." şeklinde konuşmuştu.

ÇİN 'TUZAK DEĞİL'
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de "Bu proje kimseyi hedef almıyor ve kimseyi dışlamıyor. Bazılarının iddia ettiği gibi bu, bir tuzak değil." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği'ne hangi ülkeler üye?
Avustralya, Brunei Darussalam, Kanada, Şili, ÇHC, Hong Kong Özel İdaresi, Çin, Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya Federasyonu, Singapur, Tayvan (Chinese Taipei adıyla), Tayland, ABD ve Vietnam