ABD'de Senato'nun CIA'in sorgulama yöntemlerinde uyguladığı işkencelere dair ayrıntıların yer aldığı raporun bugün açıklanması bekleniyor. Rapor öncesi ABD de, dünya genelindeki temsilciliklerinde güvenlik önlemlerini arttırdı.
Abone olABD, Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in işkence içeren sorgulama tekniklerinin ayrıntılarını ortaya çıkarması beklenen Senato raporu öncesi tüm dünyadaki temsilciliklerinde ve tesislerinde güvenlik seviyesini arttırdı.
Beyaz Saray sözcüsü, 'büyük risk altında olduklarına dair işaretler' bulunan büyükelçiliklerde ve ABD'nin diğer tesislerinde önlemler alındığını belirtti.
Senato'nun 480 sayfalık raporunun bugün açıklanması bekleniyor.
Raporda, CIA'in 11 Eylül saldırılarından sonra El Kaide şüphelilerine uyguladığı sorgulama yöntemlerine dair ayrıntılar var.
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, raporun ortaya çıkacak olmasından Obama yönetiminin memnuniyet duyduğunu fakat raporun dünya genelindeki ABD tesislerine yönelik güvenlik riskini de artırabileceğine dair 'bazı işaretler olduğunu' söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Senato'nun istihbarat komitesi başkanı Dianne Feinstein'dan raporun zamanlamasını değiştirme önerisini değerlendirmelerini istemişti.
CIA'in, şüphelilerden bilgi alma amacıyla uyguladığı tartışmalı yöntemlerin yanı sıra raporda, 'sert ve şiddet içeren sorgulamaların istenilen sonuçları da getirmediği' ifadesinin yer alması bekleniyor.
'İşkence yapıldı'
İçeriğin kadarının kamuoyuyla paylaşılacağı konusunda Washington'da yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle raporun yayımlanması da gecikmişti.
ABD Senatosu İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan 6 bin sayfalık raporun tamamı gizli tutuluyor.
Demokratlar, raporun yalnızca 480 sayfalık özetini paylaşıyor.
ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık koltuğuna oturduğu 2009 yılında CIA'in sorgulama sistemini sona erdirmiş ve El Kaide tutsaklarının sorgularında işkence yapıldığını kabul etmişti.
ABD Eski Başkanı George W. Bush döneminde CIA, yaklaşık 100 şüpheliyi ABD dışındaki gizli cezaevlerinde sorguluyordu.
Şüphelilerin sorgusunda basınçlı su kullanılarak boğulma hissi yaratan 'waterboarding' yöntemi, tokatlama, aşağılama, soğuğa maruz bırakma ve uykusuz bırakma uygulanıyordu.
Senato'nun raporundan bazı bölümlerin ilk olarak Ağustos ayında sızmasının ardından Obama, "Bizim değerlerimize ters düşen bazı şeyler yaptık" demişti.
Bush: Onlar vatansever
Obama ayrıca, yetkililerin o dönem 11 Eylül benzeri başka bir saldırı olmasını engellemek için 'büyük baskı altında oldukları' gerekçesiyle bu yöntemlere başvurmuş olabileceklerini belirtti.
CIA'in sorgu yöntemleriyle ilgili açılan soruşturma 2012 yılında herhangi bir cezai kovuşturmaya gerek görülmeden kapanmıştı. ABD Adalet Bakanlığının bu kararı insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekti.
ABD Eski Başkanı Bush ise rapor önce CNN televizyonuna yaptığı açıklamada CIA'i savundu.
Bush, "CIA'de bizim adımıza çok çalışan kadınlar ve erkekler olduğu için şanslıyız. Rapor ne derse desin onlar vatansever. Eğer ülkemize katkılarını önemsiz gösterecekse çok yanılır" dedi.
New York Times gazetesine konuşan CIA eski Direktörü Michael Hayden ise "Biz işkenceleri savunmak için burada bulunmuyoruz. Biz tarihi savunmak için buradayız" mesajı verdi.
Senato'da Demokratların kontrolündeki istihbarat komitesinin raporu uzun yıllar süren araştırmanın sonucu olarak hazırlandı. Komitedeki Cumhuriyetçilerin kendi raporlarını yayımlamaları bekleniyor.