BIST 9.974
DOLAR 34,15
EURO 38,01
ALTIN 2.881,92
HABER /  DÜNYA

ABD Bulgaristana üs açıyor

Amerika Birleşik Devletleri ile Bulgaristan üs için ön anlaşmaya vardı.

Abone ol

Bulgaristan'ın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lübomir İvanov, ABD'nin Bulgaristan'da kurmayı planladığı askeri üsler konusunda ABD yönetimiyle ön anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Ülkede büyük tartışmaya neden olan ve görüşmelerinin gizli yürütüldüğü öne sürülen anlaşmanın, nisan ayı sonunda Bulgaristan'da yapılacak NATO toplantısı sırasında ülkeye gelecek ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından imzalanması bekleniyor. Lübomir İvanov, ön anlaşmaya göre Bulgaristan'da ABD'ye ait müstakil askeri üsler kurulmayacağını, mevcut bazı askeri üsleri ABD ordusunun kullanmasına izin verileceğini bildirdi.

Üslerde, Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri'nin de yer alacağını ifade eden Büyükelçi İvanov, ''Bu konuyu, ABD ile askeri alanda işbirliği çerçevesinde değerlendirmek gerekir'' diye konuştu.

Bulgaristan Savunma Bakanı Veselin Bliznakov da basına yaptığı açıklamada, Sliven kenti bölgesindeki ''Novo Selo'' poligonu, Yambol
kentine yakın ''Bezmer'' ile Filibe'deki Graf İgnatievo askeri hava üslerinin ABD askerlerinin kullanımına açılacağını bildirdi. Bliznakov, bu 4 askeri tesisin yanı sıra Aytos kasabasındaki askeri depolardan da ABD Silahlı Kuvvetleri'nin faydalanabileceğini kaydetti.

Bliznakov, bu askeri tesislerin Amerikan askeri üsleri olarak nitelendirilmesinin son derece yanlış olduğunu ifade ederek, ''Buraları Bulgar silahlı kuvvetlerine ait tesislerdir. Biz işbirliği çerçevesinde ABD askerlerine bu tesislerden faydalanmalarına izin veriyoruz. Bu durum ülkenin milli çıkarlarına ve milli güvenliğine kesinlikle aykırı değildir'' dedi.

ABD'nin Bulgaristan'da askeri üs kurmasına, başta ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisi olmak üzere radikal görüşlü partiler karşı çıkıyorlar. ATAKA, Bulgaristan'da ABD askeri üslerinin kurulup kurulmaması konusunun referandumla belirlenmesini istiyor.

ATAKA tarafından bu konuda başlatılan kampanyada, şimdiye kadar 150 binin üzerinde imza toplandı.