BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,29
ALTIN 2.912,84
HABER /  DÜNYA

ABD bitti Beyaz Saray bile kapandı

Amerika'da bütçe geçmeyince başlayan krizle devlet kepenk indirdi. 800 bin kişi işe gitmedi. Özgürlük anıtı da dahil bir çok yer kapandı.

Abone ol

ABD'de eşine az rastlanan bir kriz yaşanıyor. Devlet daireleri kepenk indirdi. Bakanlıklar kilit astı hatta Beyaz Saray'ın sitesi bile kapandı. ABD'nin sembolü olan özgürlük anıtının bile kapalı olması tam bir şaşkınlık yarattı. 

Başkent Washington'da postaneler, hava limanı ve askeri kurumlar hariç, diğer kamu kuruluşlarında "hayati" konularla ilgilenenlerin dışındaki personel işe gelmedi.

BAKANLIK BİLE KAPANDI

Bakanlıkların, müzelerin ve ulusal parkların
girişlerinde hükümetin kapanması nedeniyle faaliyet gösterilemediğine ilişkin yazı asıldı.

Kongre'de iki kanadın da genel kurulları konuya çözüm bulmak için hala çalışıyor olsa da komitelerin bugünkü oturumlarının iptal edildiğine yönelik açıklamalar geliyor.

BEYAZ SARAY'IN SİTESİ DE KAPANDI


17 YIL ÖNCE YİNE OLMUŞTU

ABD'de kamu hizmetleri 17 yıl aradan sonra ilk kez askıya alınıyor. Federal hükümetin hizmetleri 1995-96 döneminde de 21 gün boyunca askıya alınmıştı.

O dönemde Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan, kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

Haftalar süren müzakerelerden sonra, bu teklife yakın bir bütçe üzerinde uzlaşma sağlanmış ve kamu hizmetleri tesis edilmişti.

DEVLET NİYE KEPENK İNDİRDİ?

Kongre, devletin borçlanma davanını yükseltmemesi nedeniyle, devlet dairelerinde çalışanların maaşlarının finansmanı konusunda anlaşma geleneğinde, siyasi hesaplaşmaların hakim çıkması nedeniyle devletin acil ve kritik hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durmasına neden oldu.

NASIL ÇÖZÜLECEK?

Sorunun çözümü, devlet dairelerinin harcama yetkilerini düzenleyen yeni bir yasa ya da yasalarının Kongre'nin alt kanatları, Temsilciler Meclisi ve Senato'da onaylamasıyla mümkün olacak.

DEVLETİN KEPENK İNDİRMESİNİN MALİYETİ

Moody's analisti Brian Kessler'in hesaplamasına göre, bunun Amerikan ekonomisine maliyeti 55 milyar dolarlık bir yük çıkarırken, haftalık maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 800 bin federal çalışanın toplamda bir haftada alacağı 1 milyar doların da Amerikan ekonomisi açısından ayrı bir kayıp olduğu ilave ediliyor.

Yapılan rakamsal tahminlerin turizmi kapsamadığı belirtilirken, devlete ait bazı büyük alışveriş merkezleri ve müzelerle de bu maliyetin yükselebileceği kaydediliyor.

Beyaz Saray'ın internet sitesi açıldığında da bir uyarı yazısı çıkıyor. Uyarıda, "Kongre, hükümeti fonlayacak tasarıyı geçirmekte başarısız olduğundan, bu sitedeki bilgiler güncel olmayabilir ve taleplerinize yanıt veremeyebiliriz" ifadesi yer alıyor.

Bunun yanında diğer birçok bakanlığın internet sitesi de çalışmıyor.

800 BİN KİŞİ İŞE GİTMEDİ

ABD'de Kongre'nin üzerinde anlaşmaya varamaması yüzünden, birçok devlet dairesinde işlerin durmasına neden olan ''devletin kapanması'' olayı yüzünden, yaklaşık 800 bin çalışan işe gitmedi.

Siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkisi bulunan ''devletin kapanması''yla devlet dairelerinde çalışanlar ücretsiz izine ayrılmış oluyor.

ÖZGÜRLÜK ANITI KAPALI

ABD'de devletin kepenk indirmesinin en sembolik yansıması Özgürlük Anıtı'nın kapanmasıyla oldu.

Ülke genelinde kamu kuruluşlarını işlevsiz hale getiren hükümetin kapanması New York'ta turizm alanında daha etkili oldu. Kenti ziyaret eden turistler gezmek için geldikleri Özgürlük Anıtı feribotları, ulusal park ve müzeler önünde 'kapandı' uyarısı ile karşılaştı.

OBAMA DA ŞOKTA!

Başkan Barack Obama krizden Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.

Beyaz Saray'da açıklamalar yapan Obama, Cumhuriyetçilerin sağlık reformuna karşı ideolojik bir savaş yürüttüklerini söyledi, Kongre üyelerinin oylarıyla kamu hizmetlerinin kesintiye uğramamasını sağlamasını istedi.

Kongre'nin Cumhuriyetçi üyeleri, bütçeyi onaylamalarınn karşılığında Obama'nın sağlık sigortası girişiminin bir yıl ertelenmesini şart koşuyorlardı ve bu taleplerinden geri adım atmadılar.

HAKİKATEN YAPTILAR

Obama tepkisini gönderdiği Tweette "Hakikaten yaptılar. Meclis'teki bir grup Cumhuriyetçi, gerçek bir bütçeyi geçirmek yerine, Obamacare (Obama yönetiminin sağlık yasası) nedeniyle hükümeti kapanmaya zorladı." sözleriyle gösterdi.

EKONOMİK YANSIMASI NASIL OLUR?

Federal yönetimin kimi kamu hizmetlerini askıya almasının ne gibi sonuç vereceği çıkmazın süresine bağlı olacak.

Goldman Sachs, üç hafta süreli bir kapanma döneminin, bu çeyrekteki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da yüzde 0,9'luk bir tasarruf sağlayabileceğini kaydediyor.

DOLAR DEĞER KAYBEDİYOR

Amerikan yönetiminin bazı hizmetlerini kapatmaya başlamasının ülke ekonomisine yapacağı olumsuz etkilerin yarattığı kaygı, Amerikan dolarının değer kaybetmesine yol açtı.

Euro karşısında son sekiz ayın en düşük düzeyine inen dolar, en güvenli para birimlerinden biri olarak görülen İsviçre frangı karşısında son 1,5 yılın en düşük değerine eşitlendi.

Dolar Japon yeni ve İngiliz sterlini karşısında da değer kaybetti.