ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Pazar günü yapılan ara seçimlerin ardından Birmanya'ya yönelik seyahat sınırlamaları ve mali yaptırımların hafifletileceğini açıkladı.
Abone olAmerika Birleşik Devletleri Birmanya'ya uyguladığı yaptırımları hafifleteceğini açıkladı.
Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bazı seyahat yasakları ve mali sınırlamaların kaldırılacağını, Birmanyalı liderlere ABD'yi ziyaret izni verileceğini söyledi.
Avrupa Birliği de Birmanya için benzer adımları planladığını açıklamıştı.
Yaptırımların hafifletilmesi kararı, geçen Pazar yapılan ara seçimlerde Aung San Suu Kyi liderliğindeki muhalefetin kazanmasını izliyor.
Uluslararası gözlemciler tarafından genel olarak özgür ve adil bulunan seçim 666 üyeli parlamentodaki 45 sandalye için yapılmıştı.
Aung San Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği bu sandalyelerden 40'ını kazanmıştı.
Clinton, Birmanya'nın demokratik reformlarına yanıt olarak bu ülkede Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın bir temsilcilik açacağını ve bir büyükelçi atanacağını açıkladı.
Çarşamba günü yapılan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği zirvesinde de Birmanya'nın siyasi ve ekonomik açıdan kalkınmasına katkı sağlamak için bu ülkeye yönelik tüm yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunuldu.
'Siyasi tutsaklar serbest bırakılmalı'
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, bazı AB ülkelerinin Birmanya'ya uygulanan bazı yaptırımları kaldırmak isteyebileceğini söyledi.
Hague "Ama bu Birmanya'yla hemen ticarete başlanacağı anlamına gelmiyor" dedi.
İngiliz Dışişleri Bakanı siyasi tutsakların serbest bırakılmasını sağlamak için Birmanya'ya baskı yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
Pazar günkü seçimlerde muhalefetin elde ettiği başarıya rağmen, parlamentoda askerlerin ağırlığı devam ediyor.
Askerler ve desteklediği parti parlamentodaki sandalyelerin yüzde 80'ini elinde tutuyor.