ABD ile Türkiye arasındaki vize krizine Amerikan medyasından ilginç yorumlar geldi. Washington Post gazetesi krizi için 'ABD'ren Türkiye'ye sıradışı azar' yorumunda bulundu. İşte Amerika basınındaki vize krizi yorumları;
Abone olAMERİKAN Washington Post gazetesi , iki ülke arasında on yıllardır yaşanan en büyük krize neden olan vize kararını, "ABD'nin Türkiye'ye sıra dışı azarı" şeklinde yorumladı.
Gazete, bir konsolosluk çalışanının tutuklanması sonrası gelen vize engeli kararının "misilleme" gibi göründüğünü de yazdı.
Washington Post gazetesi haberinde, ABD ile Türkiye arasında yıllardır devam eden gerilimin Metin Topuz isimli konsolosluk çalışanının tutuklanması sonrası "patlayarak açığa çıktığı" belirtildi. Post, Türk yetkililerin Topuz'u, "casusluk ve Fethullah Gülen ile bağlantısı olduğu iddiası" ile tutukladığı, buna karşılık olarak ise ABD büyükelçiliğinin, "tutuklamanın haksız olduğu" yönündeki açıklaması hatırlatıldı.
BU İNTİKAM AMACI TAŞIYOR
Haberde ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in son basın toplantısında tutuklamaya ilişkin kullandığı, "Burada bana adalet aranıyormuş gibi gelmiyor. Bu daha çok intikam alma amacı taşıyor gibi" ifadeleri de yer buldu.
BRUNSON PAZARLIK KOZU İDDİASI
Amerikan vatandaşı Andrew Brunson isimli din adamının tutukluluğu da haberde yer aldı. Kuzey Carolina eyaletinden olan papazın 2016 Ekim ayından beri Türkiye'de tutuklu olduğu belirtilerek, Erdoğan'ın bu tutuklulukla ilgili son açıklamasının, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklarda, "Brunson'ı pazarlık kozu olarak kullandığı" yorumuna yol açtığı aktarıldı.
Erdoğan, bir senedir tutuklu olan Brunson için, "Papazı verin' diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, biz de onu size verelim" açıklamasını yapmıştı.
KRİZ TAMAMEN KONTROLDEN ÇIKABİLİR
Washington Post, son gerginliklerin, Trump yönetiminin, bir önceki başkan Obama döneminde Türkiye ile bozulan ilişkileri düzeltme vaadini de sarstığını yazdı. Haberde görüşüne yer verilen 'New Sultan' kitabının yazarı Soner Cağaptay, "Bu durum tamamen kontrolden çıkabilir. İki ülke arasında özellikle Erdoğan söz konusu olduğunda, büyük bir güven boşluğu olduğu açık." dedi.
Gazeteye konuşan Cağaptay, Türkiye'nin Rusya'dan füze sistemi satın alma kararının arkasında da Erdoğan'ın ABD ve Nato'ya karşı artan şüphesinin bulunduğu yorumunu yaptı.
WALL STREET JOURNAL : GÜLEN GERİLİMİ
Wall Street Journal gazetesi de vize restleşmesi haberinde, ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin 2016 yılında 113 bin 240 vize talebini işleme koyduğu bilgisini aktardı. Haberde Türkiye ve ABD ilişkilerinin, Gülen'in iade edilmesi talebi sürecinde iyiden iyiye gerildiği de ifade edildi.
THE TIMES KRİZ İÇİN NE YAZDI : İngiliz Times gazetesi de Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında yaşanan vize krizine sayfalarında yer verdi. Gazete kriz için, "iki NATO müttefiki arasında on yıllardır yaşanan en büyük soğukluk" yorumunu yaptı.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in veda basın toplantısında bazı hükümet yanlısı gazetecilere akreditasyon verilmemesi de gerilimi artıran etkenlerden biri olarak gösterildi.
1974'TE DİP YAPMIŞTI
Gazete, iki ülke arasındaki ilişkilerin bir önceki "dip yaptığı" dönem olarak da 1974 Kıbrıs sürecini gösterdi. ABD Savunma Bakanlığı'nın son 3 yıldır Suriye'de Kürt güçlere verdiği desteğin de ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilme sebepleri arasında sayıldı.