BIST 10.446
DOLAR 32,57
EURO 35,04
ALTIN 2.431,65
HABER /  POLİTİKA

ABD askerleri genelev istemiş

1 Mart 2003'te reddedilen tezkere görüşmelerinde yaşananları milletvekili Abdullah Çalışkan anlattı.

Abone ol

Türk-ABD ilişkilerinde krize yol açan 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesi sırasında gizlenen bir gerçek 3 yıl sonra ortaya çıktı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, 1. tezkere görüşmeleri sırasında, ABD'lilerin İskenderun'da konuşlanacak 60 bin askerin sosyal ihtiyaçlarının da karşılanması için genelevler kurdurmak istediğini açıkladı.

Çalışkan, yaptığı açıklamada, TBMM'nin 1 Mart 2003'te ABD askerlerinin Türkiye'de konuşlanmasını reddettiği 1. tezkerenin görüşmeleri sırasında, Türkiye'den lojistik amaçlı, asker olmayan bir takım ABD emvali ile ilgili geçiş izni çıktığını, bu çerçevede İskenderun Limanı'na gelen askeri araçların da Güneydoğu sınırı boyunca konuşlanmaya başladığını hatırlattı.

Çalışkan, "Bu arada 1 Mart Tezkeresi'nin geçeceği düşünülerek, Türkiye'ye gelecek 60 bin ABD askerinin ihtiyaçlarını, özellikle sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı çeceği düşünülerek, Türkiye'ye gelecek 60 bin ABD askerinin ihtiyaçlarını, özellikle sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı çok çirkin talepte bulunulmuş. Bu noktada bunu üzülerek söylüyorum. İlk akıllarına gelen şey de genelevlerin açılması olmuş. Bu noktada TBMM 1 Mart'ta ortaya iradesini koydu ve bu işi kökünden çözmüş oldu. ABD'nin bölgeyle alakalı hem siyasi hem ekonomik talepleri ile arkasından gelecek Türkiye'nin işgali söz konusuydu. TBMM bu işi tamamen kapatmış oldu" dedi.

AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Türkiye'de 2 yıldır süren Kurtlar Vadisi dizisi ile vizyona giren Kurtlar Vadisi Irak filminin, toplumun devlet sevgisini pekiştirdiğine de işaret ederek, "Kurtlar Vadisi dizisi toplumsal bir mühendislik olayıydı. Kurtlar Vadisi dizisiyle birlikte Türkiye'de Kavgam, Metal Fırtına, Şu Çılgın Türkler gibi kitaplar okuyucuya sunuldu.

Bu iki yıldır süren bir olay. Özellikle 1 Mart sonrası bölgedeki ABD'nin kalıcı hedefleriyle alakalı. Elbette Türk halkının da teyakkuza geçmesi gerekiyordu. Bu noktada sosyal mühendislik olayı gerçekleştirildi. Türkiye'de bu şekilde artık devlet sevgisini yeniden dinçleştirildiğini görüyoruz. Bu diziyle birlikte, devlet için her şey ana baba, mal mülk her şey feda edilebilir olduğu görüldü. Kurtlar Vadisi dizisindeki en önemli mesaj buydu. Hem dizi hem filmle birlikte Türkiye'de bu gerçekleştirilmiş oldu" diye konuştu.

Çalışkan, hiç kimseye hükümetin yolsuzluklarla mücadelede gereken yapmaması halinde istifa edeceği yolunda görüş beyan etmediğini de belirterek, "Böyle bir beklentim yok. Sadece yolsuzluklarla ilgili bir soruydu. Türkiye'nin yolsuzlukların içerisinde batması halinde bunu kabullenmek mümkün değildi. Bunu söylemek istedim" dedi.