Libya operasyonundan sorumlu komutan Ham, tek amaçlarının sivilleri korumak olduğunu söyledi. Putin, BM kararı için Haçlı Seferi benzetmesi yaparken, isyancılar orduda ayaklanma beklentisi içinde.
Abone olLibya operasyonlarından sorumlu Amerikalı komutan Orgeneral Carter Ham, amaçlarının Libyalı muhalefet güçlerini desteklemek değil, sivilleri korumak olduğunu söyledi.
Ham, yardım operasyonları için Libya üzerindeki uçuşa yasak bölgenin genişletildiğini, ama bu ülkede ne Amerikan ne de kaoalisyon gücünden başka bir ülkenin askerinin bulunduğunu belirtti.
Amerikalı komutan, bugün içinde 70-80 uçağın devriye uçuşu yaptığını ancak yakında Libya'daki hedeflere gerçekleştirilen saldırıların sayısının azalmasını umduklarını kaydetti.
Orgeneral Carter Ham açıklamasında ayrıca, Kaddafi'yi hedef alma yetkileri olmadığını, koalisyon güçlerinin de Libya liderinin yerini tespit etmeye çalışmadığını vurguladı.
İngiltere Genelkurmay Başkanı David Richards da BM kararının böyle bir adıma 'izin vermediğini' belirtti.
Ancak İngiliz hükümetinden bir yetkilinin BBC'ye açıklamasına göre, bazı bakanlar, Richards'ın yanıldığını düşünüyor ve ve sivillere tehdit olarak algılanması halinde Kaddafi'yi hedef almanın meşru hale gelebileceği belirtiyor.
Putin'den 'Haçlı Seferi' benzetmesi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Libya'da askeri müdahaleye zemin hazırlayan BM kararını Orta Çağ'daki Haçlı Seferi düzenlenmesi çağrılarına benzetti.
Putin Libya hükümetinin demokrasi standartlarına erişemediğini; ancak bunun askeri müdahaleyi haklı kılmadığını söyledi.
Rusya'da balistik füze üretilen bir fabrikada işçilere hitap eden Putin, başka ülkelerin içişlerine kavuşmanın Amerikan dış politikasının olağan bir parçası haline gelmeye başladığından yakındı.
Putin Libya'da yaşananların Rusya'nın savunma olanaklarını güçlendirmesi gerektiğini gösterdiğini savundu.
Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde konu hakkında yapılan oylamada veto hakkını kullanmamış, çekimser kalmıştı.
Cumartesi günü başlayan operasyonlara ABD, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, Danimarka, Norveç, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri destek veriyor.
Arap Birliği: BM kararına saygılıyız
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BM'nin Libya ile ilgili kararına saygılı olduklarını açıkladı. Musa dün, Libya hükümet güçlerini hedef alan saldırıların, uçuş yasağının amacını aştığını söylemişti.
Arap Birliği'nin desteği BM Güvenlik Konseyi'nden uçuşa yasak bölge kararı alınmasında kilit rol oynamıştı.
Dün gece düzenlenen bir füze saldırısında Muammer Kaddafi'nin Trablus'taki komuta merkezi olarak tanımlanan bir bina vurulmuştu.
Amerikan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, harekatın ilk gecesindeki füze saldırıları ve ikinci gecesindeki bombardımanıyla Kaddafi güçlerine büyük zarar verildiği belirtildi.
Hedefler, ordu kuvvetleri ve hava savunma sistemleri olarak ifade ediliyor.
'İsyancılar orduda ayaklanma bekliyor'
Ülkenin doğusundaki muhalif güçler ise hala hava saldırını kutluyor.
Tobruk'ta bulunan BBC muhabiri, isyancıların, bu saldırıların orduda ayaklanma başlatması beklentisi içinde olduğunu aktarıyor.