BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

ABD adım atacaksa atsın!

Dışişleri Bakanı Babacan Irak ve ABD'den PKK'ya karşı somut adım istedi

Abone ol

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terör örgütü PKK'nın kuzey Irak'taki varlığı, Türkiye'ye saldırılarının durdurulması ve adalete teslim edilmeleri konusunda Irak hükümeti ve ABD'den acil ve etkili önlemler beklediklerini söyledi.

Babacan Amerikan-Türk Cemiyeti'nde yaptığı konuşmada, Türkiye-ABD arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileyen iki konu olduğunu, bunlardan birinin Ermeni meselesi diğerinin ise kuzey Irak'ta yerleşen terörist PKK örgütünün buradan Türkiye'ye yaptığı saldırılar olduğunu belirtti.

Babacan, Irak'ın siyasi bütünlüğü ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini, Irak'ın parçalanmasının bir seçenek olamayacağını da belirtti.

Babacan, bir soru üzerine, Irak'ın geleceğinin hem Amerika, hem de Türk halkı için çok önemli olduğunu, ABD askerlerinin Irak'tan hızla çekilmesinin son derece "yıkıcı" sonuçlarının olabileceğini, sorunun daha da büyüyebileceğini belirtti. Bu açıdan ABD'nin belli bir zaman çizelgesine göre Irak'tan çekilmesinin ve çekilmeden sonra oradaki istikrarın önceden güvence altına alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.

"ABD'nin Irak'tan çekilmesi ne zaman olursa olsun biz komşu ülke olarak orada olacağız" diye konuşan Babacan, Irak'ın istikrarın Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Babacan, BM'nin Irak'ta rolünü artırmasından da memnun olduklarını, ancak bu konuda da BM ile ilgili beklentileri çok yüksek tutmanın doğru olmayacağını belirtti.