BIST 9.662
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.964,21
HABER /  GÜNCEL

Abbas Netanyahu'ya taleplerini iletti

İsrail ve Filistin yetkilileri uzun bir aradan sonra barış görüşmelerini canlandırma girişimleri kapsamında bir araya geldi. Ancak Filistin Başbakanı, son anda görüşmeden çekildi.

Abone ol

Filistin Yönetimi, İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için taleplerini içeren bir mektubu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya iletti.

Kudüs'te düzenlenen bir toplantıda bir araya gelen tarafların her ikisi de 'barışa ulaşma konusunda kararlı olduklarını' beyan etti.

Netanyahu, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın mektubuna 14 gün içinde yanıt verecek.

Kudüs'teki buluşma, barış görüşmelerinin 2010 sonunda kopmasından bu yana tarafların en üst düzey teması olacaktı.

Filistinli yetkililer başbakanlar Netanyahu ile Feyyad'ın yüzyüze gelmesini, ABD seçim kampanyası iyice kızışmadan barış görüşmelerini canlandırmak için son fırsat olarak niteliyordu.

Ancak Filistin Yönetimi'nin Başbakanı Selam Feyyad son anda görüşmelerden çekildi. Filistin heyetine başmüzakereci Saeb Erekat başkanlık etti. Kararın gerekçeleri konusunda ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

Taraflar arasındaki barış müzakereleri Yahudi yerleşimlerindeki inşaatlar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girmişti.

Abbas Netanyahu'ya ilettiği mektubunda da İsrail'in yerleşimlerdeki tüm inşaatları durdurmasını istiyor ve uzlaşmayla belirlenecek bazı düzenlemeler dışında, genel hatlarıyla 1967 öncesindeki sınırlara dönülmesi çağrısında bulunuyor.

Abbas ayrıca mektubunda İsrail'in Filistin Özerk Yönetimi'nin konumunu ve otoritesini baltaladığı eleştirisinde bulunuyor.

Abbas, Sri Lanka'da Yahudi yerleşimlerinin genişlediğine dikkat çekerek "Statüko böyle devam edemez ve bunu ebediyyen kabul edemeyiz "dedi.

Filistin yönetimi geçen Eylül ayında BM'ye tam üyelik başvurusunda bulunmuştu.

ABD ve İsrail bu girişime karşı çıkıyor ve Filistin devletinin ancak müzakereler sonucunda kurulabileceğini, bu girişimin meseleyi oldu bittiye getirmek olacağını savunuyor.

Ramallah merkezli yönetim, bu girişime şimdiye dek sadece UNESCO'dan destek bulabildi ve tam üye oldu.

Başvuruyu BM Genel Kurulu'na getirme planı henüz hayata geçirilmedi. BM üyeliğini onaylama yetkisi ise aslında Genel Kurul'a değil, ABD'nin veto yetkisine sahip olduğu Güvenlik Konseyi'ne ait.

Filistinli yetkililer Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü'ne başvuru yapmayı da değerlendirdiklerini söylüyor.