BIST 9.288
DOLAR 34,54
EURO 36,62
ALTIN 2.919,51
HABER /  POLİTİKA

AB yolunda duraksama yok

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Hükümet olarak AB süreciyle ilgili kararlılığın sürdüğünü söyledi

Abone ol

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Hükümet olarak AB süreciyle ilgili bizim kararlılığımızda heyecanımızda yapmakta olduğumuz çalışmalarda bir duraksama söz konusu değildir” dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda iki kanun tasarısını ele aldıklarını ve bunların TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda değişiklik içeren kanun tasarısını ele aldıklarını ifade eden Çiçek, bununla Emniyet Genel Müdürlüğünün yapım onarım, silah, mühimmat, teçhizat alımlarıyla ilgili İhale Kanunu açısından getirilebilecek kolaylıklarla ilgili düzenlemenin yapılacağını anlattı.
TSK Beslenme Kanununda değişiklik içeren tasarının da ele alındığını belirten Çiçek, bu kanunun çok eski olduğunu, aradan geçen süreç içerisinde değişen ihtiyaçlara cevap vermediği için bu kanunda da köklü bir değişiklik yapılması ihtiyacının olduğunu söyledi. TSK'nın, bu kanunun ihtiyaçlarına cevap vermemesi nedeniyle değişik kanunlarla alımlar yaptığına dikkati çeken Çiçek, bunların hepsinin tek bir çatı altında, tek bir yasada toplanacağını vurguladı.

Meclis'in yasama döneminin sonuna yaklaşıldığını belirten Çiçek, ”Türkiye'nin öncelik verdiği bir kısım konular var. Hem AB ile müzakereler açısından, hem de Meclis tatile girmeden çıkarılmasını arzu ettiğimiz yasalar açısından. Bu konularla ilgili öncelikler sıralaması yapmaya çalışıyoruz. Bunu, Meclis grubumuzla, onlar da muhalefetle görüşüyorlar. Mümkünse, Meclis tatile girmeden hiç olmazsa bir kısmını çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün onları konuştuk” dedi.

Çiçek, üzerinde durdukları konunun AB olduğunu belirterek, geçen hafta “bilim ve araştırmayla” ilgili başlığın açılıp kapandığını, bu anlamda geriye 34 tane konu kaldığını kaydetti. Çiçek, 25 konuda tanıtıcı tarama, 19 konuda da ayrıntılı tarama yapıldığını dile getirerek, bir başlıkta da müzakere sürecinin açılıp kapandığını anımsattı. Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın AB'nin geçen haftalardaki çalışmaları, şu anda yapmakta oldukları çalışmalar, gelecek dönemle ilgili konularda Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini ve değerlendirmeler yaptığını ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:

“Gerek içerideki bir kısım sivil toplum örgütlerinde, gerekse AB makamlarında zaman zaman Türkiye'deki reform sürecinin yavaşladığı noktasında bir kısım değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu değerlendirmelerin bir kısmı iç basındaki haberlerin dışarıya yansımasıdır veya dışarıdaki değerlendirmelerin içeride kullanılması tarzında ortaya çıkmaktadır. Ama neresinden bakarsak bakalım bu değerlendirmelerin doğru bilgiye dayanmadığı, yeteri kadar bilgi sahibi olunmadan bu değerlendirmelerin yapıldığıdır. Çünkü bir şey söyleniyorsa onun altının doldurulması gerekir. (Türkiye'deki reform süreci yavaşladı) diye fikir beyan edenler bu süreç içerisinde Türkiye neyi yapması gerekiyor da bunları yapmadı, bunları ortaya koyabilirlerse bu değerlendirmeyi daha açık hale getirmiş oluruz.

Bizim bu süreçle ilgili heyecanımızda kararlılığımızda hiç bir şekilde eksiklik söz konusu değildir. AB süreci 1963'ten beri devam eden bir süreçtir. Her hükümetin kendi döneminde yapması gereken bir kısım işler var. Atılması gereken adımlar vardır. Bunlar zamanında atılmadığı için ya da yeteri kadar bu konuda çalışma yapılamadığı için aşağı yukarı yapılması gerekenlerin tamamı bu sürece sıkıştırılmıştır. Bunun önemli bir kısmı da yasal düzenlemeleri gerektiriyor.”

“BİR GECEDE REFORM YAPILMIYOR”

Bakan Çiçek, yasal düzenleme yapmanın kolay olmadığının geçen süreçte hep beraber yaşandığını ve görüldüğünü belirterek, reform yapmanın bir gecede, bir haftada yapılacak bir iş olmadığını, devamlılık arz eden bir süreç olduğunu kaydetti. Çıkardıkları yasaların neredeyse tamamına yakınının AB müktesebatıyla yakından alakalı olduğunu ifade eden Çiçek, şunları söyledi:
“Bundan kasıt, 'yasama faaliyetlerinin hızla sürdürülmesi' ise bu konuda Meclis'e sevk edilmiş, Meclis'in gündeminde olan her hafta yasalaştırmaya çalıştığımız bir çok konu var. Bunlardan bir tanesi Kamu Deneticiliği Yasasıdır. Yarın, öbür gün Meclis'te görüşülmesini arzu ettiğimiz Askeri Mahkemelerin Kuruluş ve İşleyişiyle İlgili Yasa Tasarısı. Bu da sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının önlenmesiyle ilgili hususlardır. Vakıflar Kanun Tasarısı TBMM'dedir. Bunlar tek maddelik düzenlemeler de değildir. Çok sayıda maddeyi içerdiği için, bunların Meclis İç Tüzüğü, muhalefetin söz hakları da dikkate alındığında çok kolay yasalaşması mümkün olmayan düzenlemelerdir.

Hükümet olarak; AB süreciyle ilgili, bizim kararlılığımızda, heyecanımızda, yapmakta olduğumuz çalışmalarda bir duraksama söz konusu değildir. Bu konudaki değerlendirmelerin,eksik bilgilere dayandığını ifade etmek istiyoruz. Bu konuda değerlendirme yapmak isteyenler bize başvururlarsa biz önceden gerekli bilgileri veririz. Onun sonunda değerlendirmek daha sağlıklı daha isabetli olabilir.”

Çiçek, üzerinde durdukları bir başka konunun da iç ve dış gelişmeler olduğunu belirterek, gidişatla ilgili Bakanlar Kurulunda kısa bir değerlendirme yaptıklarını kaydetti.