BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,38
ALTIN 2.929,60
HABER /  GÜNCEL

AB yine yan çizdi Brüksel-Ankara hattında ihtilaf

BRÜKSEL-Ankara arasında süren Avrupa Birliği üyelik görüşmelerinde yeni pürüz çıktı. Avrupa Birliği, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin şartlarda değişim kararı aldı.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi, AB'nin mülteci sorununun çözümü için daha önce Türkiye ile vardığı prensip anlaşmasının koşullarını değiştirme kararını aldığını yazdı.

Gazeteye göre gelinen son noktada Brüksel ile Ankara ihtilaf halinde.

Financial Times'ın internet sitesindeki haberde, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusunda Kıbrıs'ın taleplerine destek verdiği belirtildi.

SÖZ YOK!

Gazeteye sızan, bugün başlayacak ve iki gün sürecek AB zirvesinin mevcut taslak metninde, birlik üyesi ülkeler Ankara'nın talebinin aksine Türkiye'ye, üyelik müzakerelerinde beş faslın daha açılması sözü vermiyor.

Financial Times'ın Brüksel'den bildiren muhabiri Duncan Robinson, AB liderlerinin metinde bunun yerine, "mümkün olan en kısa süredede yeni başlıkların açılması kararına hazırlanmaktan" söz ettiklerini bildirdi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis

KIBRIS'TAN VETO TEHDİDİ

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis daha önce, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde anlaşmayı veto etme tehdidinde bulunmuştu.

Rum yönetimi, Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaması ve limanları ile havaalanlarını Kıbrıs bandıralı gemilere ve uçaklara açmaması gerekçesiyle, Türkiye ile beş müzakere başlığını dondurmuştu.

ZORLUKLARLA DOLU

Yine Financial Times'ın iç sayfalarındaki bir haberde de esasında AB ile Türkiye arasında varılan prensip anlaşmasının uygulanmasının da zorluklarla dolu bir süreç olduğu belirtiliyor.

Gazetenin Brüksel'deki muhabirleri Alex Parker ve Duncan Robinson'a göre en büyük zorluklardan biri de, AB'nin en zayıf devletlerinden Yunanistan'tan, anlaşmanın yerine getirilmesi için önemli bir rol oynamasının istenmesi.

Financial Times, anlaşma ile ilgili zorlukları beş başlık altında toplamış. Gazeteye göre bu zorluklar;

- Yasal sorunların da giderilmesi ile anlaşmaya zemin hazırlanması
- Yunanistan'da sığınmacılar yönelik işlevsel yeni bir sistem kurulması
- Yetkililerle işbirliği yapmayan göçmenlerin yönetimi
- Türkiye'de de sığınmacılara yönelik yeni bir sistem oluşturulması
- Mültecilere, Avrupa'ya gidişleri için yasal bir yol açılması