BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

AB ve ABD'den referandum tepkisi!

Avrupa Birliği ve ABD'den yapılan üst üste açıklamalar Ukrayna'daki referandumun meşruiyetini zora soktu.

Abone ol
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ukrayna'nın doğusunda düzenlenen referandumları "sözde" olarak tanımlayarak "AB, gayrimeşru ve yasa dışı hiçbir referandumu tanımayacak" dedi.
 
AB Dışişleri Konseyi'nin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Ashton, taraflara, AB, ABD, Ukrayna ve Rusya'nın katılımıyla Cenevre'de yapılan dörtlü toplantı sonunda yayımlanan bildirinin uygulanmasına konsantre olma çağrısı yaptı.
 
Ukrayna hükümetinin Cenevre'de varılan uzlaşıyı uygulama yönündeki adımlarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Ashton, Rusya'dan, Cenevre'deki taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak etkili adımlar atmasını istedi.
 
Ashton, 25 Mayıs'ta Ukrayna'da özgür ve adil seçimler düzenlenmesine güçlü destek verdiklerini belirterek "Bu, Ukrayna halkının kendi geleceğine karar vermesi için bir fırsat" diye konuştu.
 
Ashton, AB dışişleri bakanlarının Avrupa Dış Eylem Servisi'nden, bölgede sivil bir AB misyonu için çalışma yapmasını talep ettiklerini ifade etti.
 
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA
 
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ukrayna'nın doğusunda düzenlenen referandumları, 'sözde referandumlar' şeklinde nitelendirerek, bunların Ukrayna kanunları altında yasadışı olduğunu söyledi.
 
Carney, günlük basın toplantısında, 'sözde referandumlar'ın açıkça Ukrayna'daki ayrılıkları ve düzensizliği daha fazla artırma girişimi olduğunu ifade etti.
 
Uluslararası medyaya da yansıdığı gibi, önceden hazırlanmış oylar, çocukların oy kullanması ve daha oy sayımları bitmeden sonucun açıklanması gibi olayların yaşandığını hatırlatan Carney, 'Dolayısıyla, sonuçları tanımıyoruz' dedi.
 
"HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ"
 
Sözcü Carney, Rusya'nın, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 7 Mayıs'ta bu referandumların ertelenmesine yönelik sözlerine binaen 'referandumları engelleyebilecek şekilde ayrılıkçılar üzerindeki nüfuzunu kullanmamasından hayal kırıklığı duyduklarını' dile getirerek, aksine Rus medyasının bu 'sözde referandumlar'a meşruluk kazandırmaya çalışan yayınlar yaptığı değerlendirmesinde bulundu.
 
Carney, bu durumun Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçılara yönelik tutumunda önemli bir değişim olmadığını gösterdiğini kaydetti.
 
Rusya ve uluslararası toplumun Ukrayna'nın 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini desteklemesi gerektiğine işaret eden Carney, bu noktada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Ukrayna hükümetinin özgür ve adil bir seçim için tüm prosedürleri yerine getirdiğini belirttiğini vurguladı