BIST 9.654
DOLAR 34,59
EURO 36,34
ALTIN 2.938,08
HABER /  GÜNCEL

AB vatandaşları korkmaya başladı

Birçok eski AB üyesi ülke vatandaşı, yeni katılımlarla işlerinin elinden alınacağı endişesi taşıyor

Abone ol

AB'nin gerçekleştirdiği tarihi genişlemenin ardından, Birlik içinde zaten var olan uzlaşmazlık konularının, gelir dengesizliklerinin etkisiyle artacabilecek.

WP:''İŞ GÜVENCESİ ÖNEMLİ SORUN OLACAK''

ABD basınının etkili gazetelerinden Washington Post'ta Keith B. Richburg imzasıyla yer alan yazıda, AB'nin genişlemesinin büyük sorunlar ve riskleri de beraberinde getireceğini savunuldu. Gazeteye göre, hem yeni üye olan 10 ülkede, hem de eski üye ülkelerde yaşayanlar, serbest dolaşımın hayata geçmesinin ardından işlerini kaybetmekten korkuyorlar. AB'de kararlar oy birliğiyle alınıyor ve bu konuda yeni bir düzenleme yapılmazsa Birlik ''hantallaşabilir''. Yeni katılanlar şimdiden kendilerini ''ikinci sınıf'' üyeler olarak görüyorlar, ekonomik ve sosyal seviye farklılıkları devasa boyutlarda bulunuyor. Yeni katılanlar, eskilerden çok daha yoksul ve tümünün üretimi, eski AB üyelerinden Hollanda ile ancak kıyaslanabiliyor. Bir Macar, Çek ya da Slovak daha çok sigara ve içki tüketmeye eğilimli ve akciğer kanserinden ölmeye, bir İskandinavyalı, Fransız ya da İtalyan'dan daha fazla yakın. Pek çok uzmana göre AB, bu eşitsizlikleri gidermek ve doğu ülkelerinin yaşam standartlarını yükseltmek için çaba göstereceği için, iç ekonomik konulara, ortak dış politika konularından daha fazla yoğunlaşacak.

THE WASHINGTON TIMES: ''YENİLERİN YILLARA İHTİYACI VAR''

ABD basınının muhafazakar temsilcilerinden The Washington Times'ta Claude Salhani imzasıyla yayınlanan yazıda ise, biraz daha iyimser bir yaklaşım sergilendi. Buna göre, ''Tarihte ilk kez Avrupa özgür, birleşik ve barış içinde'' olacak. AB'nin yeni üyelerinin pek çoğunun ise, daha varlıklı ve istikrarlı AB üyelerinin standartlarına erişmeleri için yıllara ihtiyaçları olacak.

THE GUARDIAN:''PAPADOPULOS DAHA SOĞUK KARŞILANABİLİR''

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian ise, AB'nin genişlemesine ilişkin kutlamalara rağmen, bazı ''kara bulutların'' bulunduğunu kaydetti. Gazeteye göre, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos, ''BM barış planını reddeden ve Ada'yı Türkiye'nin kısmi işgali altında bırakan'' referandumun ardından, AB'ye yeni katılan diğer ülkelerin liderlerinden daha soğuk karşılanabilir. Yazıda, AB'nin Anayasa sorunuyla birlikte, daha yoksul olan doğu ülkelerinden gelecek olan göçmenler ve Avrupa içinde mevcut olan ''şüpheci'' yaklaşımlar da ''kara bulutlara'' örnek olarak verildi.