Avusturya'nın yeni Cumhurbaşkanı Fischer, Türkiye'nin AB üyeliğini değerlendirdi. Fischer, Türkiye'nin değil AB'nin henüz 70 milyonluk bir ülkeye hazır olmadığını söyledi
Abone ol İstiyoruz ama zaman yanlış8 Temmuz'da görevi devralmaya hazırlanan Heinz Fischer, 'AB'de Türkiye için uygun zaman değil' dedi. Birliğin öncelikle 10 yeni üyeyi sindirmesi gerektiğini belirten yeni Cumhurbaşkanı, müzakere tarihini şöyle değerlendirdi:
'Türkiye'yi kaldıramayız'
'70 milyonluk büyük bir ülkeden bahsediyoruz. AB'deki dengeleri değiştirebilir. Her şeyi altüst edebilir. Türkiye'nin hazırlığı kadar, AB'nin hazır olup olmaması sorun. Açık söylüyorum henüz Türkiye'yi kaldıramayız.'
'Tarih söylemek zor'
Hükümetin reformlarını ve eski DEP'lilerin serbest bırakılmasını öven Fischer, eksikler olduğunu söyledi. 'Türkiye'ye tarih verilip verilmeyeceğini söylemek zor' dedi.
Avrupa, 70 milyon Türk'ü sindiremez
Yeni Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Türkiye'nin değil, AB'nin tam üyeliğe hazır olmadığını savundu: Uygun zaman değil. Önce 10 yeni üye sindirilsin. 70 milyonluk bir ülke, her şeyi altüst edebilir.
Avusturya'nın 8 Temmuz'da görevi devralacak yeni cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Türkiye'nin AB yolunda çok yol katettiğini ancak üyelik için asıl Avrupa'nın hazır olmadığını öne sürdü. Seçildikten sonra ilk kez bir Türk gazetecisine konuşan Fischer, AB-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'ye yönelik kişisel fikirlerini anlattı. Fischer, Viyana Parlamentosu'ndaki geçici odasında Nagehan Alçı'nın sorularını yanıtladı.
Artık yılan hikayesine dönen Turkiye'nin AB üyeliği ne olacak. Avusturya negatif tutumuyla tanınıyor. Sizin Türkiye'ye karşı duruşunuz nasıl?
Olumlu. Zaten ben her firsatta Türkiye'nin üyeliğini desteklediğimi belirtiyorum. Ancak şu an sorulması gereken başka bir soru var: Zamanlama doğru mu?
Değil mi sizce?
Hayır değil. AB şimdiye kadar küçük açılımlar yapmıştı. Son genişlemeyle tek vuruşta 10 ülkeyi bünyesine kattı. Önce bu değişikliği sindirmesi gerek. Şu an Türkiye için hazır değil.
Önümüzdeki genişleme planlarında Türkiye için hiç umut yok mu?
t 2007'de büyük ihtimalle Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan üye olacak. Turkiye'ye tarih verilip verilmeyeceğini söylemek zor.
Neden dışarıda kalan hep Türkiye oluyor?
Böyle bakmamak gerek. 70 milyonluk büyük bir ülkeden bahsediyoruz. AB'deki dengeleri değiştirebilir. Her şeyi altüst edebilir. Şu an sorulması gereken Türkiye'nin AB'ye hazır olup olmadığı kadar AB'nin de Türkiye'ye hazır olması.
AB hazır değil diyorsunuz da Türkiye hazır mı sizce?
t Hazırlanıyor. Kriterlerin yerine getirilmesi konusunda önemli adımlar atılıyor. Ancak daha çok çaba sarf edilmeli.
Ama son zamanlarda bu konuda önemli gelişmeler var. DEP'liler serbest bırakıldı, anadilde yayın hakkı verildi.
Evet, özellikle AKP'nin olumlu çabalari gözardi edilemez. Leyla Zana ve arkadaşlarının serbest bırakılması gerektiğini her zaman söylüyordum. Atılımı görmezden gelmemek gerek.
AB içindeki Türkiye'de süreç daha hızlı işlemez mi?
Bakın, siz yine sanki bunlar Türkiye'nin AB'ye alınmaması için bahaneler demeye çalışıyorsunuz. Zaten açık açık söylüyorum: Genişleme çok hızlı oldu. AB, Türkiye'yi kaldıramaz, hazır değil.
6 yıllık başkan
Avusturya'da cumhurbaşkanı halk oylamasıyla altı yıllığına seçiliyor. En fazla iki dönem başkanlık yapılabiliyor. Dr. Heinz Fischer , 25 Nisan'da yapılan seçimlerde oyların yüzde 52'sini alarak yarışı kazandı. Cumhurbaşkanlığının son günlerini yaşayan Dr. Thomas Klestil 12 yılın ardından koltuğu 8 Temmuz'da halefine devredecek.
Haber: Nagehan Alçı
Kaynak: www.aksam.com.tr