Avrupa Birliği, Suriye'ye uygulanan silah ambargosu kararının 31 Mayıs'tan sonra uzatılıp uzatılmamasını görüşecek. İngiltere ve Fransa, muhaliflere silah sağlamak için ambargonun gevşetilmesini istiyor.
Abone olAvrupa Birliği Dışişleri Bakanları, İngiltere ve Fransa tarafından yapılan Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılarak muhaliflere silah sağlanması çağrısını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geliyor.
Toplantıda İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in, Suriye'ye uygulayan ambargonun işlevsiz kaldığını savunması bekleniyor.
Hague, ambargonun kaldırılarak, Suriye'deki "ılımlı" muhalefet güçlerinin silahlandırılmasını istiyor.
Ancak, birkaç Avrupa Birliği ülkesi ambargonun kaldırılmasına karşı.
Bu arada, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim dün yaptığı açıklamada hükümetin, Cenevre'de yapılması planlanan uluslararası konferansa katılacağını resmen duyurdu.
Konferansın düzenlenmesini, Rusya ile Suriye'de silahlı isyana dönüşen muhalefet hareketlerini destekleyen ABD tıklayın kararlaştırmıştı.
Suriye'nin müttefiki Rusya, isyancıların silahlandırılmasına şiddetle karşı.
Avrupa Birliği'nin Suriye'ye silah ambargosunun süresi 31 Mayıs'ta doluyor.
İngiltere aylar önceden, ambargonun uzatılmasını veto edeceğinin sinyallerini vermeye başlamıştı.
Geçen hafta İngiltere'de milletvekillerine bilgi veren Hague, Suriyeli muhaliflere silahların "dikkatle kontrolden geçirilen koşullar altında sağlanacağını" söyledi.
BBC'ye bilgi veren bir Avustralyalı kaynak, savaş bölgesine silah gönderilmesinin AB politikasına karşı olacağını söyledi.
İsyancılara silah sağlanması fikrine soğuk bakan ülkeler arasında, Almanya, Avusturya, İsveç, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti gösteriliyor.
Suriye devlet medyası da, isyancıların silahlandırılmasının uluslararası hukukun "alçakça ihlali" anlamına geleceğini vurguluyor.