BIST 9.765
DOLAR 35,17
EURO 36,46
ALTIN 2.938,67
HABER /  GÜNCEL

AB Rusya'nın tehdidini dikkate almadı

Avrupa Birliği Kremlin yönetiminin 'hava sahamızı sivil uçuşlara kapatırız' uyarısına karşın, Rusya'ya karşı yeni ambargoların yarından itibaren uygulamaya gireceğini açıkladı.

Abone ol

Avrupa Birliği Kremlin yönetiminin misilleme uyarısına karşın Rusya'ya karşı yeni ambargoların yarından itibaren uygulamaya gireceğini açıkladı.

Ancak AB Sözcüsü yaptırımların Ukrayna'daki duruma bağlı olarak "geri çevirilebilir" olduğunu vurguladı.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve hükümet güçleri ateşkes halinde.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, bir kısmı yaklaşan ayrılıkçı güçler tarafından top ateşine tutulan stratejik liman kenti Mariupol'ü ziyaret etti.

Poroşento Mauripol'e varışında Twitter'da paylaştığı mesajda "Bu Ukrayna toprağını kimseye teslim etmeyeceğiz! " dedi.

Ayrılıkçı güçler son dönemde doğu Ukrayna'da büyük kazanımlar elde etti. Ancak geçen Cuma günü varılan ateşkes anlaşması, yer yer çatışmalar olmasına rağmen hala uygulanıyor.

Doğu Ukrayna'daki çatışmalarda geçen Nisan'dan bu yana 2.600 kişi öldü.

Avrupa Birliği'nin yeni ambargolar listesinde Rosneft gibi devlete ait büyük petrol şirketleri de bulunuyor. Ancak diplomatlar doğalgazın ambargolardan etkilenmeyeceğini söylüyor.

ABD'nin uyguladığı ambargolarda da Rosneft hedef alınıyor.

Petrol şirketleri hedefte

Rusya AB'nin yeni ambargoları yürürlüğe sokması halinde hava sahasını uluslararası uçuşlara kapatabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Kremlin yönetimi bağımsız bir devlet kurmak isteyen ayrılıkçılara yardım için Donetsk ve Luhansk bölgerine asker gönderdiği suçlamalarını reddediyor.

AB Komisyonu Sözcüsü yeni ambargo paketinin Rus firmalarını ve yetililerini hedef aldığını söyledi. "Ambargolar AB'nin resmi yayınlarında yarın yer alacak" dedi.

Ambargolar resmi yayının ardından yürürlüğe girecek.

Diplomatlar yeni ambargoların Rus petrol şirketleri Rosneft ve Transneft'in yanı sıra devlet doğalgaz şirketi Gazprom'un petrol kolunu hedef aldığını söylüyor.

Bu şirketlerin mali piyasalara erişimi kısıtlanacak. Bu önlem özellikle Rus hükümetinden geçen ay 42 milyar dolar kredi isteyen Rosneft için sorun yaratabilir.

Ambargolar Rus kişi ve kurumlarına yönelik sehahat ve varlıkların dondurulması gibi önlemleri genişletiyor.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev daha önce Moskova'nın ek ambargolara "asimetrik" misilleme yapacağı uyarısında bulunmuştu.

Bir Rus gazetesine konuşan Medvedev "Rusya'nın koyacağı seyahat yasağı zor durumdaki çok sayıda havayolu şirketini iflas ettirebilir" dedi.

Medvedev, "Enerji sektörüne ambargo konursa ya da Rusya'nın mali sektörüne ek ambargolar gelirse asimetrik bir karşılık vermek zorundayız, Örneğin ulaştırma sektöründe kısıtlamalar gündeme gelebilir." dedi.

Medvedev Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada "Ortaklarımızla iyi ilişkileri temel alarak çalışıyoruz. İşte bu nedenle Rusya semaları uçuşlara açık. Ama bize kısıtlamalar konulursa, biz de karşılık vermek zorunda kalırız" diye konuştu.

Rusya hava sahasını kısıtlarsa havayolu şirketleri Asya'daki uçuş noktalarına ulaşmak için daha çok yakıt harcamak zorunda kalabilir ve birçok noktaya uçuş süreleri de uzayabilir.

Bir AB yetkilisi geçen hafta BBC'ye yaptığı açıklamada ek ambargoların mevcut önlemleri sıkılaştıracağını, Rusya'nın mali piyasalara savunma sektöründe de kullanılabilecek çift kullanımlı ürünlere, askeri malzemeye ve diğer hassas teknolojilere erişiminin etkileneceğini söylemişti.

Ukrayna lideri Poroşenko'nun ziyaret ettiği Mariupol, Donestk bölgesinde Ukrayna hükümet güçlerinin elinde tuttuğu son kent ve hafta sonu kentte top ateşi açıldığı haber verilmişti.

Mariupol Rusya'nın geçen Mart'ta ilhak ettiği Kırım yolu üzerinde bulunan stratejik bir liman kenti.

Donetsk Havaalanı yakınlarında da top ateşi açıldığı belirtildi. Kenti hâlâ denetimleri altında tutan ayrılıkçılar Ukrayna güçlerinin karşı saldırılarını püskürttü.

Ukraynalı güvenlik yetkilisi Volodimir Poliovyi, çatışmaların başlamasından bu yana 846 Ukrayna askerinin öldüğünü söyledi.

Ateşkes anlaşmasından bu yana taraflar arasında büyük bir esir değişimi de olmadı.