BIST 9.368
DOLAR 34,51
EURO 36,17
ALTIN 2.982,03
HABER /  GÜNCEL

AB Raporu'nda Türkiye'ye kilit vurgu

AB 2012 için Türkiye'nin faaliyet raporunu açıkladı ve Türkiye'nin kilit ülke olduğunu vurguladı.

Abone ol

AB'nin 2012 faaliyetlerinin değerlendirildiği raporda, "Dinamik ekonomisi, stratejik konumu ve önemli bölgesel rolü göz önüne alındığında, Türkiye AB için anahtar ülke olmaya devam etmektedir." ifadesi yer aldı. Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirme konusunda ise endişelerin olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nin 2012 faaliyetlerinin değerlendirildiği Genel Rapor'da Türkiye'nin dinamik ekonomisi ile AB için anahtar ülke olmaya devam ettiği belirtildi.

Türkiye'nin siyasi kriterleri tam olarak yerine getirme yolunda eksikliklerinin vurgulandığı raporun "Genişleme" başlığı altında yer alan Türkiye bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: "Dinamik ekonomisi, stratejik konumu ve önemli bölgesel rolü göz önüne alındığında, Türkiye, AB için anahtar ülke olmaya devam etmektedir"

ADAY ÜLKELERE YAPILAN YARDIMLAR

Raporda AB aday ülkeleri ile potansiyel aday ülkelere 2012 yılında yapılan yardımlar da yer aldı. Buna göre Türkiye aldığı, cari fiyatlarla 856,3 milyon Euro yardımla başı çekti. Kıbrıs Türk kesimine de sosyal ve ekonomik kalkınma için 2012'de 28 milyon Euro yardımda bulunuldu. Arnavutluk'a 94,5 milyon, Bosna Hersek'e 107,8 milyon, Hırvatistan'a 155,5 milyon, Makedonya'ya 101,4 milyon , İzlanda'ya 12 milyon , Kosovo'ya 68,8 milyon, Karadağ'a 34,9 milyon, Sırbistan'a 202 milyon Euro, çok taraflı programlara 212,7 milyon Euro yardım yapıldı. AB'nin söz konusu bu gruba toplam yardımı 1,846 milyar Euro'yu buldu.

YASA DIŞI GÖÇ VE VİZE KONUSU

Raporun yasadışı göçle ilgili paragrafında, AB-Türkiye arasında Haziran ayında imzalanan geri kabul anlaşmasına da değinildi. Anlaşmanın daha etkin göç ve sınır yönetiminin iki tarafın da çıkarına olduğunu gösterdiği belirtildi.

Mutabakatın, ilgili makamların, AB vatandaşı olmayanlar dâhil üye ülkelerde yasadışı olarak ikamet eden kişilerin, uluslararası hukuk ve temel haklar dâhilinde acil olarak geri gönderilmesine ilişkin yükümlülüklerini ve uymak zorunda oldukları prosedürleri düzenlediği hatırlatıldı. Raporda yürürlüğe girdiğinde anlaşmanın, AB-Türkiye arasındaki içişleri politikası alanında diyalog ve işbirliğini daha çok geliştireceği ve her iki tarafı vize liberalizasyon perspektifinde ilerleme sağlayacağı belirtildi.

SİYASİ KRİTERLER ELEŞTİRİSİ

Türkiye'nin siyasi kriterleri tam olarak yerine getirme yolunda ciddi ilerleme eksikliğiyle ilgili endişeler olduğunun belirtildiği raporda "Türkiye hala Ankara Anlaşması'nın Ek Protokolünü tam olarak yerine getirmemiştir." dendi. Raporda şu ifadeler yer aldı: "AB Türkiye'nin 2012'nin ikinci yarısında AB Başkanlığı'ya ilişkilerini dondurması, Türkiye tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamalar ve uluslararası forumlarda AB tutum ve açıklamalarıyla uyumsuzluğu konusundaki derin üzüntüsünü ifade etmiştir."

SURİYELİ MÜLTECİLER

Raporda Avrupa Komisyonu'nun, çatışmadan etkilenen Suriyelilere 90 milyon Euro insani yardımda bulunduğu, yardımların hem Suriye'nin içindeki, hem de Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi komşu ülkelere kaçan kişilere yapıldığı belirtildi. Buna göre yardım Avrupa Komisyonu'nun işbirliği yaptığı kuruluşlarca iletildi. Suriye içinde 1,5 milyon; Irak, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de 250 binden fazla Suriyelinin büyük bölümünü kapsadı. AB geçen yıl 500 bin Filistinli göçmen ve Suriye'deki 87 bin Iraklı göçmene de yardımda bulundu. Raporda AB Komisyonu'nun Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krize Müdahale'den Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva'nın Türkiye-Suriye sınırında göçmen çocuklarla birlikte görüntülendiği bir fotoğraf da yer aldı.