AB Komisyonu, Türkiye ile mali işbirliğini dondurmaya hazırlanıyor.
Abone olAB Komisyonu, Türkiye ile mali işbirliğini dondurmaya hazırlanıyor. Sebep ise, 2002 yılından bu yana Türkiye'den talep edilen mali işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımlarının Ankara tarafından atılmaması.
Komisyon kaynakları, Ankara'yı 'ihmalkar davranmak' ve 'rehavet' içinde olmakla suçluyor.
Ankara, mali işbirliğinin geliştirilmesi konusunda AB Komisyonu'nun beklentilerini karşılamazsa, hem 1 milyar eurodan olacak, hem de bazı başlıklarda müzakereler başlamayacak.
Bu adımlar atılmazsa, 2005 yılına ait ve Türkiye'ye kullandırılması öngörülen toplam 1 milyar euro tutarındaki para AB kasasına geri dönecek.
Türkiye'nin AB'nin beklediği adımları atmamasının, 2003 yılında da 24 milyon euronun AB kasasına geri dönmesine neden olduğu ortaya çıktı.
AB'nin beklentileri
AB'ye sunulacak projeler için kurulan Merkezi Finans ve İhale Kurumu'nda çalışan uzman sayısının 80'e çıkarılması. Hala bu kurumda görev yapanların sayısının 52 olduğu bildirildi.
Merkezi Finans ve İhale Kurumu'nun Hazine Müsteşarlığı'na devredilmesi. Bunun için hazırlanan 'mutabakat muhtırası'nın TBMM'de onaylanması gerekiyor.
AB ayrıca, sivil toplum diyalogunda çok önemli yere sahip olan Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin güçlendirilmesini istiyor.
AB Komisyonu, mali işbirliğini dondurmaya yönelik tavrını resmi olarak Ankara'da 26 nisanda yapılması beklenen 'AB-Türkiye Ortak Denetleme Komitesi' toplantısında açıklayacak.
Mali işbirliğin tek taraflı olarak dondurulması Türkiye ile AB müzakerelerini olumsuz etkileyecek. Çünkü, Türkiye'nin proje karşılığı AB'den mali yardım alması ortadan kalkacak.
Böylece, AB müktesebatına uyum gerçekleşmeyecek ve birçok alanda mevzuatın AB standartlarına uyumu imkansızlaşacak.
Tarama süreci de sorunlu
Hala devam eden tarama sürecinde de sorun yaşanıyor. Komisyonun fiilen başlatmamayı düşündüğü müzakere başlıkları arasında kamu ihalesi, rekabet ve iş kurma var.
Bu sürece katılan Türk yetkililerin, müzakere konularında eksikliklerini sıraladığı, ancak neyi ne zaman gerçekleştireceğine dair herhangi bir takvim vermediği belirtildi.
Tarama ve müzakere sürecinin takvimlerinin belli olduğunu belirten AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye'nin bu tavrı nedeniyle 'önlerini görmekte güçlük çektiklerini' kaydetti.
Zeynel Lüle/CNN TÜRK