BIST 9.980
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.016,87
HABER /  GÜNCEL

AB karbon kesintisine Polonya engeli

Polonya, Avrupa Birliği'nin daha 'yeşil' bir ekonomiye kavuşmak için karbon kesintisi hedeflerini yükseltmesine karşı çıktı. AB çevre bakanları yarın planları görüşmek üzere toplanacak.

Abone ol

Polonya, Avrupa Birliği'nin karbon emisyonlarını azaltmak üzere gündeme getirdiği yeni girişime karşı olduğunu açıkladı.

Varşova yönetiminin bu konuda hazırlanan ve Cuma günü AB çevre bakanları tarafından görüşülecek planı veto etmesi bekleniyor.

AB, karbon emisyonlarında 2020'ye dek sağlanacak kesinti hedefini yüzde 20'den 25'e yükseltmek istiyor.

Bu konuda Danimarka öncülüğünde bir süredir müzakereler yürütülüyordu.

Kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar, iklim değişikliğine yol açan karbondioksit, karbonmonoksit gibi zehirli gazların başlıca kaynağı.

Enerjisinin yüzde 90'ından fazlasını kömür ve termik santrallerden karşılayan Polonya için ek kesinti, daha pahalı yakıtlara yönelmeyi ve kömüre bağımlılığını azaltmayı gerektirecek.

Akla gelen ilk alternatiflerden biri ucuz, ama kömüre göre temiz olan doğal gaza geçiş.

Ancak eski Doğu Bloku ülkesi Polonya, Avrupa'nın gaz ihtiyacının önemli bölümünü sağlayan Rusya'ya bağımlı kalma fikrinden hiç hoşnut değil.

Polonya: Sanayi ile 'kumar oynamayalım'

Polonya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden Gazeta Wyborcza, Polonya'nın bu nedenle AB planını veto etmeye hazır olduğunu yazdı.

Financial Times gazetesine göre, Polonya Çevre Bakanı Marcin Korolec diğer çevre bakanlarına birer mektup yollayarak yüzde 25 hedefinin reddedilmesini istedi.

Gazete, Korolec'in mektubunda "Sanayilerimizi rakiplerimiz karşısında tehlikeye sokacak siyasetlere yönelerek Avrupa ekonomisinin geleceği ile kumar oynamanın hiç bir anlamı yok" dediğini öne sürdü.

Karbon ticareti pazarında fiyatların düşük olmasından dem vuran çevre bakanları, daha köklü değişiklikleri teşvik edebilmek için karbon salımına yol açmanın üreticilere maliyetini yükseltmek istiyor.

Polonya gibi bazı ülkeler, bu şekilde yükselen maliyetin ekonomilerine sekte vurmasından endişeli.

Geçen yıl Haziran'da karbondioksiti sınırlamak için gündeme gelen benzer bir girişim, yine Polonya'nın tek başına muhalefet etmesi nedeniyle hayata geçirilemedi.

Gazeta Wyborcza, bu kez Polonya'ya Çek Cumhuriyeti, Romanya ve adını vermediği bir Baltık ülkesinin de destek verdiğini bildiriyor.

Avrupa Komisyonu'nun 2050 yılında düşük karbon üreten rekabetçi bir ekonomiye kavuşmak amacıyla hazırladığı yol haritası, bu tarihe gelindiğinde sanayinin 'çevre dostu' hale gelmiş olmasını, tasarruflu elektrikli araçlara ve enerji tüketimi düşük konutlara yatırım yapılmasını, yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasını ve enerjiyi talebe göre sevkedebilmeyi sağlayacak 'akıllı' elektrik şebekeleri kurulmasını öngörüyor.

Tüm bunlar sayesinde 2050'ye dek karbon salımının yüzde 80 azalmış olması hedefleniyor.

Komisyon bunun yolunun 1990'daki karbon salım oranlarına göre 2030'da yüzde 40, 2020'de yüzde 25 kesinti sağlanmasından geçtiğini belirtiyor.

İngiltere enerji bakanlığı, bu girişimi destekleyen ülkelerden biri.

Enerji ve İklim Değişimi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çalışmalar "2020 için şimdiki hedeflerin maliyetleri açısından yeterince etkin sonuç getirmediğini gösterdi".

Bakanlık sözcüsü, daha iddialı hedefler belirlemenin üye ülkelerin ithal enerji bağımlılığını azaltacağını, çevre dostu sektörlerde istihdam ve büyüme sağlayacağını, kirliliğin azaltılması ile kamu sağlığına katkıda bulunulacağını vurguladı.