AB uyumu için gereken 4’lü Hijyen Paketi Bakanlar Kurulu’nda. Tek yasa ile bitki sağlığı için özel düzenlemeler geliyor.
Abone ol
ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL
ANKARA- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Bitki Koruma kanun tasarısının Bak anlar Kurulu’nda 4’lü Hijyen Paketi adıyla hazır olduğunu ve yakında TBMM gündemine gelerek, AB uyum yasaları çerçevesinde ele alınacağını söyledi. İNTERNETHABER’e Bitki Koruma Kanunu ile ilgili bilgi veren Bakan Mehdi Eker, “Gıda, Ziraai Müadale, Veterinerlik ve Yem Kanunu tek yasa içinde birleştirildi. AB Kriterler ine uyumlu hale getirilen bu yasalar, 4’lü Hijyen Paketi halinde hazırlandı. Başbakanlık’ta, Bakanlar Kurulu gündeminde. Başbakanlığa bakanlığımızın öncelikli yasaları içinde olduğunu da bildirdim. Bu yasanın bir an önce çıkmasını bekliyoruz ve istiyoruz” dedi.
4’LÜ HİJYEN PAKETİ
AB müzakere sürecinde Tarım ile ilgili başlık altında istenen Yem, Zirai Mücadele, Veterinerlik ve Gıda yasal düzenlemelerinin mevcut yasalarının ayrı ayrı olarak gözden geçirilmesi ya da tek bir yasa haline getirilmesi k onusunda AB ile Tarım Bakanlığı arasında aylar dır sür dürülen görüşmeler sonucunda AB’nin, Bakanlığın önerisini kabul ettiğini de belirten Bakan Eker, “Aslında her alanın bir yasası var. 1985’t en bu yana uygulamada olan bu kanunların tek bir yasa olarak birleştirilmesi ve günümüz koşullarına ve AB kriterlerini uygun hale getirilmesi için gözden geçirilmesi gerekti. Bunu yaptık. Şimdi 4’ü bir arada ve biz buna 4’ lü Hijyen Paketi adını verdik” dedi. Bakan Eker, şunları söyledi:
HEDEF HEMEN ÇIKMASI
“4’lü hijyen paketi. İşçi sağlığı, veterinerlik, gıda ve yem. Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü uhdesinde. Tüm sağlık konuları bu genel müdürlüğün kapsamındadır. AB en son geldiğimiz noktaya geldi. Her birinin ayrı kanunu var. Gıda kanunu var. Zirai Mücadele Kanunu, Veterinerlik Kanunu, Yem Kanunu var. Bu dördünü günün şartlarına göre iyileştirip tek yasa haline getireceğiz. Bizim hedefimiz bir an önce yasalaşması.”
Eker, AB’nin T arım ile ilgili başlığının içinde tar ım dışı konuların da bulunmasından da yakınarak, “Tarımın üç başlığının 2 tanesinde tarım dışı kriterler var. Tarımla ilgili olmayan konular. Kıbrıs şartı bile var” dedi.