AB Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nda Güneydoğu'daki olayların sorumlusu olarak terör örgütü PKK'yı gösterecek. Teröre karşı halkın etkilendiği belirtilecek.
Abone olAvrupa Komisyonu üyelerinin özel kalem müdürleri, Güneydoğu'daki olayların nedeninin terör örgütü PKK olarak gösterilmesini kararlaştırdı. Avrupa Komisyonu üyelerinin özel kalem müdürleri, resmen 9 Kasım'da yayınlanacak Türkiye'nin İlerleme Raporu'yla Katılım Ortaklığı Belgesi'ni ele aldılar. Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin İlerleme Raporu'nda yer alması amacıyla gönderdiği ek raporu dikkate almayı kararlaştırdı.
Şemdinli'de meydana gelen son patlama olaylarının ardından Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'nda Güneydoğu'da yaşanan gerginliklerin nedenini bölücü terör örgütü PKK olarak gösterecek. Son dönemde artan PKK şiddetine dikkat çekilecek raporda, bu nedenle alınan güvenlik önlemlerinin bölge halkının günlük yaşamını etkilediği belirtilecek. AB'nin İlerleme Raporu'nda yapacağı bu vurgunun 'PKK'nın AB tarafından doğrudan kınanması' anlamı taşıyacağı da belirtiliyor. İlerleme Raporu'nda Başbakan Erdoğan'ın Kürt aydınlarla bölgeye gitmesi ve 'Kürt sorunu'ndan bahsetmesi övgüyle bahsedilirken, Kürtçe'nin kullanılmasında ciddi sıkıntılar yaşandığı üzerinde durulacak.
Sezer'e eleştiri
İlerleme Raporu'nda ayrıca, orduya açıkça, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de dolaylı eleştirilerde de bulunacak. Raporda Sezer'in 13 kez kanun taslaklarını TBMM'ye geri gönderdiği ve bazılarının iptali için 8 kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu hatırlatılacak. Hükümetin yaptığı 2340 atamadan 306'sının Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadığına dikkat çekilecek. Kamu İdaresi alanında bölgesel ve mahalli seviyede bazı ilerlemeler olmasına rağmen reformların sürdürülmesinde sıkıntılar yaşandığı belirtilecek. Belgede ilerleme sürecinin önemli noktasını oluşturacak kamu idare reformu kanununun da Cumhurbaşkanı tarafından iptal edildiği anımsatılarak, kanunların yeniden yazılmasının hükümet için ciddi sıkıntı yarattığına dikkat çekilecek.
TSK içtüzüğü değişmeli
Asker-sivil ilişkilerinde reformların sürdüğü belirtilmekle birlikte askerlerin özellikle Irak, Kıbrıs, Türkiye-AB ilişkileri, laiklik ve terörizme yönelik açıklamalarının siyasi gelişmeleri ve hükümet politikalarını etkileyecek nitelikte olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'nin bu alanda başlattığı reformaları sürdürmesi istenirken, asker-sivil ilişkilerinin Avrupa standartlarına getirilmesinin öneminin üzerinde durulacak. Raporda askeri harcamaların Meclis tarafından tam yetkiyle denetlenmesi de talep edilecek. MGK'nın sivilleştirilmesi, eski komutanlara yönelik açılan yolsuzluk davalarına da yer verilen belgede şeffaflığın artırılması gerektiği kaydedilecek. TSK'ya geniş yetkiler veren iç tüzüğün değiştirilmediği de belirtilecek.
Öcalan adil yargılanmadı
İlerleme Raporu'nda TCK'nın 301. maddesi eleştirilerek Orhan Pamuk hakkındaki dava, gazeteci Hrant Dink'in Ermeni meselesiyle ilgili görüşlerinden ötürü aldığı ceza, gazeteci Emin Karaca ve yazar Ragıp Zarakolu örneklerine değinilecek. Raporda AİHM'nin Abdullah Öcalan'a yönelik kararı hatırlatılarak adil yargılamanın ihlal edildiğine işaret edilecek.
İlerleme Raporu'nda kadın hakları konusuna da yer verilecek. PKK'nın Şemdinli'de bomba yüklü araçla gerçekleştirdiği eylem, AB Komisyonu'nu harekete geçirdi.
Irak hassasiyeti rapora girdi
Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerine de geniş yer verilen İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin Irak'ta yaşanan gelişmeler ve güvenlik durumu nedeniyle duyduğu endişeler vurgulanıyor. Özellikle Türkmenler ve Kerkük konusundaki hassasiyetlerin yer verildiği raporda, Türkiye'nin istikrar için sürdürdüğü diplomatik çaba övülüyor. Belgede Türkiye'nin Kuzey Irak'ta 1300 asker bulundurduğu iddiasına da yer veriliyor. Ermenistan konusuna da değinilen raporda Başbakan Erdoğan'ın çabaları vurgulanarak 1915'teki trajik olayların tartışılması için bağımsız tarihçiler ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir komisyon kurulması önerisine yer verildi. Sınırın hala kapalı olmasına karşın, iki ülke arasındaki diyaloğun sürdüğünün belirtildiği raporda bazı Türk şehirlerinden Erivan'a doğrudan uçuşların sürdüğü bildiriliyor. Raporda 1915 olaylarının 90. yılında Türk akademisyenlerin de Erivan'daki konferansa katılmalarına vurgu yapıldı. Belgede Ermeni milletevekillerinin Türkiye'ye yaptıkları resmi ziyarete dikkat çekilirken Eylül 2005te İstanbul'da Osmanlı Ermenilerine ilişkin konferans yapılmasının altı çizildi.
Türk ekonomisine 4 övgü, 3 uyarı
İlerleme Raporu'nda Türk ekonomisine ve hükümetin ekonomi politikalarına övgüler de yer aldı. Raporda, "Son dönemde sağlanan istikrar ve reformlar sürerse Türkiye AB'deki piyasa güçleriyle başa çıkabilir" denildi
İlerleme Raporu'nda Türk ekonomisine ve hükümetin ekonomi politikalarına övgü yağdı. Raporda, "son dönemdeki istikrar sürer ve reformlar başarıyla devam ederse Türkiye orta vadede AB'deki rekabet baskısı ve piyasa güçleriyle başa çıkabilir" denildi.
İşleyen pazar ekonomisi var
Raporda ekonomik kriterler ışığında son dönemdeki istikrarın sürdüğü ve reformların başarıyla devam ettiği sürece Türkiye'nin "işleyen pazar ekonomisi" olarak görüldüğünün altı çizildi. Yapısal reformların kararlılıkla sürdürülmesi ile istikrar politikasını koruması halinde Türkiye'nin orta vadede AB'deki rekabet baskısı ve piyasa güçleriyle başa çıkabileceği vurgulandı. Raporda, hükümetin benimsediği özenli ve dikkatli politikalar sayesinde mali birliğin enflasyon üzerindeki olumlu etkisi ile ekonomik büyümenin sağlamlığına dikkat çekildi.
Mali şeffaflık arttı disiplin sağlandı
Kamu mali idaresi ve denetimle ilgili hatırı sayılır bir gelişme yaşandığının belirtildiği raporda, mali şeffaflığın arttığı kaydedildi. Belgede, revize edilmiş güvenlik ve sağlık sistemlerinin sürdüğü ifade edilerek bankacılık sektöründe denetleme ve düzenlemeyle yapılan başarılı iyileştirmelerin özelleştirmede yol kat edilmesi sayesinde, mali disiplini sağladığı vurgulandı. Bu gelişmelerin Türkiye'deki yatırımların artmasını sağladığı ve iş dünyasındaki genel havayı olumlu etkilediği ifade edildi.
Dikkat edilmesi gereken konular
Raporda övgülerin yanısıra alınması gereken önlemlere de yer veriliyor. Son dönemde bütçe açığında keskin bir yükselişin yaşandığı belirtilerek konunun dikkatle izlenmesi gerektiği ve önlem almaya hazır olunması isteniyor. İstihdam alanındaki dengesizliklerin giderilmesi ve kayıtdışı ekonominin azalması için önlemler alınması gerektiğinin vurgulandığı raporda anahtar sektörlerde kaynakların daha etkin kullanılması öneriliyor. Belgede kamu harcamaları konusundaki reformların sürmesi ve eksiksiz uygulanması isteniyor.
Rumlara ambargo uygulamayın
Ekonomik gelişmelerin dışında raporda Türkiye'nin müzakere başlıklarına göre yapması gerekenler de sıralanıyor. Birinci müzakere başlığı olan "malların serbest dolaşımı" alanında Rum gemi ve uçaklarına uygulanan kısıtlamalara dikkat çekiliyor ve "Gümrük Birliği ile verilen birtakım taahütlerin yerine getirilmeği" belirtiliyor. Kıbrıs Havayolları'na ve Rum ulaştırma şirketlerine uygulanan kısıtlamalar konusunda hiçbir ilerlemenin sağlanmadığının da altı çiziliyor.
İşte hükümetin sağladığı başarılar
Son dönemde yakalanan ekonomik istikrar sürüyor
Türkiye orta vadede AB içinde rekabet edebilir
Enflasyonun düşüşü ve büyümede yükseliş sağlam temellere oturdu
Mali şeffaflık arttı. Bankacılıkta mali disiplin sağlandı. Yabancı yatırım arttı
Türkiye'ye üç önemli uyarı
Kamu harcamaları konusundaki reformlar sürmeli ve eksiksiz uygulanmalı
Bütçe açığında yükseliş var, dikkatle izlenmeli önlem almaya hazır olunmalı
İstihdamda sorun var. Kayıtdışı ekonomi azaltılmalı
Raporda komşularla ilişkilere övgüler yağdı
Türkiye, Irak'ın bölünmesi ve Türkmenler'in durumu konusunda hassas.
Türkiye Irak için ciddi çaba gösteriyor. Irak'a Komşu Ülkeler toplantısı buna örnek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan'a yol gösteriyor. 1915'de yaşanan olayların araştırılması komisyonu önerdi.
İstanbul'da Ermeni Konferansı düzenlendi.
Türk akademisyenler Erivan'daki konferansa katıldı.
Bazı Türk şehirlerinden Erivan'a doğrudan uçuş yapılıyor.
Haber: Berivan Oruçoğlu
Kaynak: